Gen Z: strävan efter ett ideal som är ouppnåeligt


En generation som präglas av att vilja leva ett så autentiskt liv som möjligt är i själva verket en generation full av paradoxer. Strävan efter digital perfektion har nu fött en ny form av psykisk ohälsa; Snapchat dysmorphia. Något som får 16-17 åringar att vilja lägga sig under kniven med strävan att se ut som; ett filter.


Om vi blickar tillbaka så lite som 10 år så hade detta inte varit ett samtalsämne som hade kommit på tal med den enkla anledningen att ‘Snapchat Dysmorphia’ inte existerade då. Snapchat dysmorphia kommer från ‘Body dysmorphic disorder’ där personen i fråga lider av inbillade utseende defekter. Något som tidigare varit allt mer vanligt hos personer med antingen ätstörningen anorexi eller bulimi men nu behöver inte det vara fallet längre. Nu räcker det att personen i fråga har tillgång till wifi samt Instagram eller Snapchat för att befinna sig i riskzonen.


Generation Z är benämningen på personer som vuxit upp efter millenieskiftet, mellan 1995 till 2012. De föddes efter att internet blivit mainstream och den äldsta inom Gen Z var 10 år när iphonen kom. En generation som blivit präglad av att kunna vara uppkopplad under dygnets alla timmar samt effekten av att ha tillgång till sociala medier från en ung ålder, främst Instagram samt Snapchat, platsen där hela filterkulturen föddes i Januari 2015. Funktionen att kunna addera ett sött filter över ansiktet innan man tog en bild eller gjorde en video började oskyldigt med Snapchats söta hundfilter där användarens hy slätades ut, ögonen blev lite större samt hundöron adderades. Men 10 år senare så har användandet av förskönande filter fullkomligt exploderat på Instagram och vi är bara i startfasen till att se alla konsekvenser från detta.

Snapchat Dysmorphia är en term som Dr. Tijion Esho myntade. Han är grundaren till kliniken Escho i London samt Newcastle och började lägga märke till att hans kunder som tidigare kommit in med bilder på kändisar som inspiration för deras kosmetiska ingrepp nu började komma in med filtrerade bilder av dom själva. “I want to actually look like this” säger kunderna samtidigt som dom pekar på dom medhavda bilderna, “With the enlarged eyes and the pixel-perfect skin”, “That’s an unrealistic, unattainable thing” besvarar då Dr.Tijion Escho kunderna. Och från en nyligen publicerad rapport i den Amerikanska medicinska tidningen Jama Facial & Plastic Surgery föreslog att filtrerade bilder “Blurrar ut linjen mellan verklighet och fantasi” samt att det är en bidragande faktor till Snapchat Dysmorphia.

Författaren Claire Fox förklarar mer ingående kring Gen Z och berättar att de har högre förväntningar, både på sig själva samt sin omgivning än tidiga generationer. Claire förklarar vidare att Gen Z “Blir genuint upprörd av idéer som strider mot deras världsbild” och hänvisar till att dom är överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa. Något som Claire tror kopplas till stark kravmentalitet samt föräldrar som curlat dom så att de får svårare att hantera motstånd i livet.


En generation kantad av paradoxer

När det inte går att ta med den perfekt redigerade bilden från sociala medier in i verkligheten så blir det svårt för personens digitala självbild att gå ihop med verkligheten vilket i sin tur kan leda till Snapchat dysmorphia. Personen i fråga har blivit så van att se sitt ansikte på ett specifikt sätt i sina sociala kanaler så självbilden blir gradvis rubbad. Personen blir allt mindre nöjd när den tittar sig i spegeln. Det är ju inte så den är van att se sig själv digitalt och den digitala bilden förmedlar mer den bild som personen ser sig själv vara då hen spenderar så många timmar online varje dygn.


Ägaren till skönhetskliniken Tatouk Clinic i London, Dr. Wassim Tatouk utför botox, fillers, laser samt medicinsk och kosmetisk dermatologi. Tatouk berättar att han inte tillåter personer under 20 göra ingrepp hos honom. Något som i sig kan bli problematiskt då dessa personer ofta söker sig vidare till mindre seriösa kliniker som tar emot dom med risk att det sker komplikationer efter ingreppen är utförda. Tatouk berättar att han blir kontaktad av 16 samt 17 åringar med jämna mellanrum som vill göra “Preventiv botox”. Att han får förfrågningar från så unga tjejer som dessa tror han är en direkt konsekvens utav det höga användandet av Snapchat samt Instagram filters. Något som nu resulterat i att en stor del av samhällets unga befolkning vill lägga sig under kniven i hopp om att uppnå ett ideal som är ouppnåeligt.

Utöver att Gen Z är medvetna konsumenter, socialt toleranta, globalt sammanlänkande samt miljömedvetna så är det otroligt viktigt för Gen Z att saker och ting ska vara autentisk, ärligt samt rättvist. De ger med andra ord ordet paradoxalt en helt ny mening när de har blivit mästare på att filtrera deras digitala liv. Nästan till den nivån där det börjar blir svårt för dom att separera det fiktiva digitala livet mot det verkliga och då denna generation fortfarande bara är i starten utav deras vuxna liv så är vi bara i startfasen till att se åt vilket håll detta utvecklar sig. 

Vad väcker detta ämne för tankar hos er? Dela gärna med er i kommentarsfältet så syns vi där!

24 thoughts on “Gen Z: strävan efter ett ideal som är ouppnåeligt

 1. Anonym says:

  Vad roligt med ett nytt inlägg! Riktigt välskrivet och märker själv hur påverkad jag blir av alla dessa filters som man matas med varje dag när man går in på Instagram eller TikTok, följer inte många influencers men merparten av dom har använt otroligt mycket filter på deras stories för att få smalare näsa, större läppar, ögon etc och säger att de använder dom för att “de är söta”, utöver att de använder dessa filter så gör de även botox och fillers, allt blir så absurt. När ska det vara nog? Har även läst om att många influencers (samt privatpersoner) börjat använda ett kamerafilter som touchar upp ansiktet lite lätt utan att det står att det är ett filter när de publiceras.. utöver det kan de även göra benen smalare, midjan smalare etc i videoformat utöver bild…

  Blir matt av allt..

  Reply
  1. Linn says:

   Håller verkligen med, är född 93 och skulle säga att jag alltid haft en bra självkänsla samt självförtroende men det är en absolut mind fuck med dessa filter, har flera gånger behövt stanna mina egna tankar när jag tänker “Hur kan alla se så mycket snyggare ut på bild än jag” med perfekt hy, smala näsor, putiga läppar, inte en endaste rynka.. Så måste jag påminna migsjälv om att det jag ser återspeglar inte verkligheten.. Men läskigt är det.. man påverkas även fast man inte tror det..

   Reply
  2. AFashionistasGuide says:

   Tack fina ni för era kommentarer! Jag håller verkligen med om att det har absolut spårat på Instagram de senaste 5 åren. Det har blivit så normaliserat med ingrepp vilket jag tycker är en sorglig utveckling. För mig har det blivit extra viktigt att kommunicera att jag aldrig gjort botox, fillers etc för att agera som en motpol till allt det som försiggår på Instagram. Alla gör inte ingrepp/opererar sig. Min filosofi är att ta hand om sig inifrån, via meditation, en balanserad och hälsosamt kost, mycket vatten, rikligt med sömn, kvalitativ hudvård. Den inre resan kommer alltid skina starkast ur en människa. Kram!

   Reply
 2. Anonym says:

  Jag läste precis ditt inlägg om din spiritual awakening när du var 21 år och wow! Vilket inlägg! När tror du att du skriver del 2?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du! Hmm, svårt att säga, skriver när det kommer till mig men jag hoppas på snart! Kram!

   Reply
 3. Anonym says:

  Detta är en stor del till att jag valde att ta bort Instagram från min mobil för ett år sedan, jag orkade inte med utseendehetsen längre, det fick mig att börja ifrågasätta min egna spegelbild, om inte jag också skulle göra lite “preventiv botox” som 24 åring..

  Tack för ett viktigt och välformulerat inlägg!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du och det låter som ett vettigt beslut! Jag har avföljt en hel del konton genom åren så jag enbart följer konton som inspirerar mig och det har hjälpt mycket, följde mycket mer influencers för några år sedan men kände att det mest bidrog med stress. Kram!

   Reply
 4. Anonym says:

  Tycker det är helt sinnes att dagens 20 – 24 åringar tycker det är helt normalt och rimligt att göra botox, fillers samt lägga sig under kniven. Hörde även i Hannalicious och Lojsans podd att det blivit vanligt att influencers börjat fettsuga sina lår och höfter för att de så gärna vill leva upp till detta sjuka ideal som Instagram skapat men som inte alls är förankrat i verkligheten, en sorglig utveckling.

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Ja det där låter helt galet, en väldigt sorglig utveckling. Kram!

   Reply
  2. Anonym says:

   Lyssnade också på deras podd när de pratade om detta, undrar vilka influencers de pratar om? Helt sjukt att gå och fettsuga sig!

   Reply
 5. Carin says:

  Vilken fin bild på dig (och ett superintressant och välskrivet inlägg för den delen), vart kommer din klocka från?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du! Min klocka kommer från Cartier. Kram!

   Reply
 6. Anonym says:

  Jag och min pojkvän åker på en weekend till Paris nästa vecka, kommer bo i Marais. Vad får vi inte missa? Tack för en inspirerande och välskriven blogg, har följt dig sedan start 2007! 🙂

  Reply
 7. Annika says:

  Tipsade min dotter om ditt inlägg, hon är 16 och märker mer och mer hur uppslukad hon och hennes vänner blir av Instagram, Snapchat och TikTok. Samt hur de pratar och idoliserar influencers. Tack för ett intressant och välformulerat inlägg, du är en bra och inspirerande motpol till den otroligt ytliga och ingreppsfixerade influencervärld.

  Reply
  1. Anonym says:

   Tack för tipset, ska genast dela detta inlägg till min systerdotter. Vet att de haft många diskussioner kring effekten av sociala medier på senaste.

   Reply
 8. Anonym says:

  Har reflekterat mycket kring detta ämne senaste året, det är verkligen inte bara influencers som använder alla dessa olika filter samt redigeringsprogram utan märker det även bland vissa vänner samt vänners vänner. Allt ska se polerat och perfekt ut.

  Det blir även konstigt när influencers som gått ut med att de gör fillers, botox, läpparna etc endå sätter på dessa filter, when will enough be enough?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Håller verkligen med, vart ska detta sluta? Jag hoppas innerligt att trenden går tillbaka till det naturliga och bort från ingrepp. Tycker även att det är helt sjukt att det är så normaliserat i samhället att spruta in nervgift i ansiktet samt andra substanser som inget vet vad bieffekterna är i det långa loppet.. Kram!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.