Open journal part 11: Året jag blev vegan

 

 

OPEN JOURNAL PART 11: ÅRET JAG BLEV VEGAN. Efter att ha levt de senaste 5 åren med ett matintag som inte varit helt normalt pga mitt jobb där jag hela tiden testar nya restauranger samt Guide Michelin krogar runt om i världen så kom jag till en punkt där jag kände att det här fungerar inte längre. Jag och Johan äter inte onyttigt när vi väl är hemma i Stockholm utan då fokuserar vi alltid på ren, enkel och vegetarisk mat men det har varit när vi har varit ute och rest som matintaget har kommit upp i en absurd nivå. Vissa dagar så kunde vi äta på 2 olika Guide Michelin krogar på samma dygn vilket resulterar i ungefär över 15 rätter.

Jag slutade äta rött kött 2014, har aldrig varit en stor köttätare, det enda röda köttet jag kunde uppskatta var oxfilé men som över en natt så tappade jag helt smaken för det och blev äcklad av allt rött kött. Uppskattade fortfarande fisk så jag beställde oftast röding, torskrygg, sej, sjötunga eller andra fiskar om jag var på restaurang. Har levt utan rött kött i över 4 års tid nu och saknar inte det röda köttet ett dugg men jag kände fortfarande att mitt matintag var alldeles för intensivt på resande fot och det började påverka min hälsa samt välmående.

Jag har haft metabolismen på min sida så vikten har inte varit ett problem vilket den lätt hade kunnat bli med tanke på de extrema mängder restaurangmat jag konsumerat på en daglig basis de senaste åren, speciellt när vi varit ute och rest. Men den biten som metabolismen inte kunde hjälpa till med är min hälsa samt välmående och där märkte jag stora förändringar. Jag åt alldeles för mycket mejeri samt mjölbaserade produkter samt rätter och den största boven av dem alla, det vita sockret! Jag har alltid älskat efterrätter och jag har verkligen ätit mig igenom varenda efterrätt jag har kommit över de senaste åren, det har varit fantastiskt gott och ljuvligt men sockret satte sina spår i mitt välmående samt rubbade min blodsockernivå så jag befann mig på en rollercoaster mest heltiden energimässigt.

I samband med att jag började känna av de negativa hälsoaspekterna med att äta för mycket mejeriprodukter, bröd, socker samt mjöl, så som låga energinivåer, trötthet, konstant hunger då min kropp inte fick i sig tillräckligt med näring samt mineraler, järn etc. Jag kände mig seg mest heltiden och mitt blodsocker spelade mig ett spratt mest helatiden. Jag nådde en punkt där jag kände att nu får det vara nog! Jag måste värdera min kropp mer än vad jag gjort de senaste åren där jag ätit precis allt jag velat samt känt för, det fungerar inte i det långa loppet, det gör varken mig glad eller min kropp glad.

För lite över 1 år sedan så började jag dra ned på mitt sockerintag samt besök utav Guide Michelin krogar, jag började processen att balansera min livsstil samt den långa processen att börja avvänja min kropp från socker, något som den varit så van att få nästan varje dag i form utav något sött, ett bakverk, godis, choklad, you name it. Jag började styra om min kost mer och mer mot det vegetariska/veganska hållet, mindre bröd, mindre mejeriprodukter, mindre ost, mindre smör, mindre mjölk, allt sådant som jag tidigare överkonsumerat på en daglig basis som gjorde att min mage var nästan konstant uppsvälld, till den nivån att jag började få kommentarer på både bloggen och instagram från läsare som frågade om jag var gravid när jag i själva verket bara var uppsvälld från att äta alldeles för mycket mejeriprodukter.

Det har varit en intensiv resa, speciellt resan att bli kvitt mitt beroende utav socker men under hösten/vintern så öppnade jag upp mina ögon för Ayurveda, en form av indisk läkekonst. Ayurveda har påvisats ha en historia vilken sträcker sig så långt tillbaka som från 5000 f.Kr. Medan vi befann oss på Maldiverna i november förra året så träffade jag en ayurvedisk terapeut som jobbade i spa:t på Soneva Jani där vi bodde och jag bokade in mig på behandlingar hos henne samt så gjorde jag en pulsanalys för att få fram vilken dosha jag domineras utav. Ju mer hon berättade för mig om ayurveda desto mer intresserad blev jag och när jag kom hem från Maldiverna så beställde jag hem ayurvediska kokböcker och började laga mat som är utformad efter min dosha. Jag har helt och hållet anammat den ayurvediska kosten sedan 8 veckor tillbaka nu och skillnaden i mitt mående samt kropp är slående. Efter att ha ätit ayurvediska kost i inte ens 4  dygn så försvann mitt sötsug, det var den mest fantastiska känsla när jag insåg att mitt sockerberoende hade försvunnit! Det enda “söta” jag ätit de senaste 8 veckorna är lite 70% mörk choklad, men det är knappt att jag ens har något sug efter det. Min blodsockernivå är konstant balanserad då min kost ger min kropp all den näring den behöver så jag hamnar aldrig i några svackor.

Att äta ayurvedisk kost är i princip som att vara vegan, fokus ligger mycket på frukt och grönt (Beroende på vilket dosha som du domineras utav). I mitt fall så äter jag mycket grönsaker, linser, quinoa, kikärtor, broccoli, aubergine, grönkål, ingefära, gurkmeja samt annat smått och gott. Jag ska undvika i princip alla frukter som jag tidigare älskat så som mango, apelsiner, ananas, kiwi etc då de är alldeles för söta för min dosha så nu blir det mest röda äpplen eller päron om jag ska äta frukt.

Något annat som jag trodde skulle bli jätte svårt att sluta äta var bröd samt mejeriprodukter men jag saknar det inte alls. Jag har inte ätit bröd, mjöl, smör, mjölk, ost eller någon annan mejeriprodukt på över 8 veckor och min uppsvällda mage är som borta vilket känns underbart! Jag har slutat med att dricka svarta teer och dricker numera enbart gröna eller vita teer. Nya personliga favoriter har blivit matcha på havremjölk, overnight oats på havregryn/chia/mandelmjölk samt kambucha! Alla mina gamla favoriter har bytts ut mot nya favoriter som ger min kropp energi, näring och kraft! Faktumet att jag ätit veganskt i enbart 8 veckor gör mig än mer spänd på hur min hälsa kommer utvecklas de kommande månaderna med tanke på de stora förändringarna som skett enbart på 8 veckor. Min vision är att äta 70% veganskt samt 30% vegetariskt med en touch utav en fisk då och då som proteinkälla.

Jag trodde knappt att denna dag någonsin skulle komma för några år sedan! Jag har så länge försökt hitta ett sätt att styra om min livsstil åt det mer hälsosamma hållet och att det var ayurvedan som skulle hjälpa mig med den sista pushen hade jag aldrig kunnat gissa mig till! Det var även tack vare den ayurvediska kosten som gjorde att mitt sockerberoende försvann totalt samt att jag nu tycker att det är kul att laga mat, älskar att upptäcka nya vegetariska/veganska rätter!

Så hur kommer denna nya förändring ta form här i bloggen? Jag kommer fokusera mycket mer på vegansk/vegetariska restauranger från våra olika resor, något som jag faktiskt verkligen ser fram emot. Det kommer bli mindre bageritips och mer nyttiga café/restaurangtips. Jag gillar dock att även restaurangvärlden går åt det mer veganska hållet så det finns massvis med häftiga vegetariska Guide Michelin krogar som jag kan rapportera från så för mig är det mer att en helt ny värld har öppnats upp och det ska bli så kul att bara dyka ned i den och upptäcka allt nyttigt och gott som hjälper våra kroppar i rätt riktning!

Som ett avslut på detta inlägg så vill jag tipsa er om mina 15 favoritställen i New York som serverar underbart nyttig vegetarisk/vegansk mat, not to be missed:

 

TOP 15 VEGETARIAN/VEGAN SPOTS IN NEW YORK:

XYST / MATTHEW KENNEY –  44 west 17th Street, New York

ABCV – 38 E 19th Street, New York

BY CHLOE – 240 Lafayette Street, New York

CHA CHA MATCHA – 373 Broome Street, New York

THE FAT RADISH – 17 Orchard Street, New York

CAFE CLOVER – 10 Downing Street, New York

CAFE HENRIE – 116 Forsyth Street, New York

BLUESTONE LANE – 55 Greenwich Avenue, New York

TWO HANDS – 164 Mott Street, New York

MAMAN TRIBECA – 211 W Broadway, New York

CANDLE 79 – 154 E 79th Street, New York

THE BUTCHER’S DAUGHTER – 19 Kenmare Street, New York

AVANT GARDEN – 130 E 7th Street, New York

SUPERIORITY BURGER – 430 East Street, New York

DIRT CANDY – 86 Allen Street, New York

 34 thoughts on “Open journal part 11: Året jag blev vegan

 1. Josephine says:

  Åh vad roligt! Ser fram emot massa veganska restaurang-tips då jag tycker det är svårt att hitta bra restauranger. Jag och min sambo blev veganer i somras, vårt bästa beslut nånsin! Vi mår så mycket bättre och äter mycket godare mat . Jag jag har verkligen inte upplevt något negativt med den livsstilen förutom att jag började rasa i vikt i början men det löste sig av att jag fick äta större portioner och oftare och det gör jag så gärna!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Josephine! Vad roligt att höra! Det ska bli så roligt att börja upptäcka alla fantastiska vegetariska krogar runt om i världen! Det finns verkligen ett fantastiskt utbud speciellt i New York och London som jag ser fram emot att dyka ned i! Det är verkligen helt fantastiskt vilken skillnad man känner, nu har jag enbart ätit 100% veganskt/ayurvediskt i 7,5 veckor men som du säger, skillnaden är otrolig!

   Jag gick nästan upp 10 kilo på 5 år, iof så startade jag i ett utgångsläge där jag var underviktigt, vägde 57 kilo 2012, innan resandet och ätandet satte igång. Så på ett sätt så var det bra att jag ätit så mycket de senaste 5 åren då jag tagit mig upp till min egentliga normalvikt för mina 177 cm men jag har gått upp på helt fel sorts mat, socker, smör och mjöl, no bueno. Nu vill jag byta ut allt det farliga fettet mot bra kilon som kommer från broccoli, spenat, grönkål och annat smarrigt som kör kroppen gott inifrån! Så får man precis som du säger öka portionerna så man inte tappar för mycket i vikt! Kram!

   Reply
  2. s says:

   Hej! Jag har varit vegan i flera år och älskar att gå på resturang. Har besökt flera guide michelin restauranger och har ett stort mat och vin intresse. Jag har aldrig, på bättre restauranger, haft ett problem att bli serverad vegansk mat. Mitt bästa tips är att ringa innan och förvarna/kolla läget.

   Reply
 2. Anna says:

  Underbart att höra!!! Jag känner verkligen igen det där med hur sötsuget bara försvann när jag blev vegan. Dock skulle jag vilja påpeka att man inte vegan bara för att man är vegansk kost. Vegansk och ren vegetarisk kost är desamma. I folkmun benämns man som vegetarian om man också äter lakto/ovo men detta innebär i själva verket att man är lakto/ovo veg. Vegetarisk kost är 100% plantbaderad. Att vara vegan är att anamma hela livsstilen. Vilket du kanske också gjort men det framgår inte vad jag kan se. Man anävder varken kosmetika, hudvård, material m.m som är djurtestat eller som är producerat av djur. Men jag vill verkligen påpeka att jag är så enormt glad att du funnit det fantastiska med plantbaserad mat!! Jag mår också så mycket bättre av den?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Anna! Tack för din kommentar samt infon! 🙂 Det visste jag inte, jag trodde att vegan var när man åt vegetariskt men att man även inte åt smör, mjölk, yoghurt, ägg etc. Iof så är jag inte 100% vegetarian heller så det slinker ned en röding, torskrygg eller lax 1-2 gr i månaden men förhoppningsvis så kommer jag kunna stryka även det vita köttet inom en snar framtid. Måste hitta något gott att replaca det med då när jag går utan fisk för länge så känner jag verkligen hur min kropp skriker efter protein! Jag får jobba vidare på den punkten! 🙂 Viva los plantos! Det är verkligen helt underbart! Skulle kunna föräta mig på broccoli, spenat och grönkål! Kram!

   Reply
   1. C says:

    Hi Malin. What you are is called a ‘pescotarian’, a vegetarian who eats fish.
    Once you go all green be sure to take additional B12 vitamins and check your protein intake too. Good luck with it and thank you for the tips!

    Reply
    1. AFashionistasGuide says:

     Hi C! But I eat vegan 70% of the time, I only eat fish 1-2 times per month and I don’t drink milk, eggs, butter, cheese, yoghurt etc. So I’m a vegan with a touch of pesci! xo

     Reply
     1. Tessan says:

      Vegan är ett etiskt ställningstagande. Du kan inte va vegan med ‘en touch’ av pescoterian.

     2. AFashionistasGuide says:

      Absolut, då är jag en plantätare med touch av fisk 1-2 gr per månad.

     3. V says:

      Like being an atheist, but going to church regularily? 😉

 3. Erika says:

  Åh vad inspirerad jag blev av ditt inlägg! Vill också sluta med kött och enbart äta vegetarisk kost, ska ta och kolla upp ayurveda! 🙂

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du! Jag kan varmt rekommendera ayurvedisk kost, helt helt fantastiskt! Kram!

   Reply
 4. Ann Sofie says:

  Älskar när det finns vegetarisk avsmakningmeny på stjärnkrogar.
  Äter själv mycket vegetarisk mat och under semesterperioden brukar det bli mer och då mår kroppen som bäst.

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Det ska bli såå kul att börja upptäcka Guide Michelinkrogar med fokus på vegetarisk mat! Är riktigt sugen på att testa Matthias Dahlgrens vegetariska Guide Michelin, verkligen riktigt bra! Kram!

   Reply
 5. Sofia says:

  Så jäkla bra!!
  Vad kul att läsa du lär dig själv vad som är bra och inte blint följer vad man lärt sig som barn om att mjölk är nyttig osv.
  Ska bli så kul att få läsa om mer veganska ställen.
  Att ta hand om sig själv och äta veganskt & nyttigt är den bästa formen av self Love för man mår verkligen bättre!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Jag var det största lilla kalven när jag var liten, drack helt sjuka mängder mjölk, jag kunde lätt dricka 6-7 glas mjölk per dag haha! Det har även blivit en hel del mjölk de senaste åren då jag druckit så mycket svart te men då jag inte dricker svart te längre så försvann mjölken ur min kost snabbare än kvickt och att stryka alla mejeriprodukter har varit helt fantastiskt för min mage, slipper vara konstant svullen, speciellt alla mejeriprodukter i kombination med att jag åt mycket bröd, min mage var som en ballong så det är skönt att den är borta!

   Håller verkligen med om att vegansk mat är 100% self love, man märker hur glad och lycklig kroppen och magen blir av en härligt veganskt tillagad måltid! Kram!

   Reply
 6. Astrid says:

  Vad roligt Malin! Ska bli jättekul att följa dig mer på denna vegetariska/veganska resa runt om i världen! 🙂

  Reply
 7. Gabriella says:

  Åh vad kul med den här inriktningen, plantbaserat är ju så sjukt gott och bra för kroppen, men även så bra för vår omgivning om man konsumerar medvetet. Följer med spänning denna nya linje! Och vad nyfiken jag blir på ayurveda, älskar gamla läkar konster, tycker det är så fascinerande. Ha det gott :)<3

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Gabriella och tack för din kommentar! Vad roligt att du gillar den nya inriktningen med bloggen, det ska bli kul att upptäcka denna nya värld av pure vegetarisk gastronomi! Jag kan varmt rekommendera dig ayurvedisk kost, min kropp har aldrig mått så bra som nu efter att jag ätit 100% ayurvediskt i 8 veckor! Kram!

   Reply
 8. Hanna says:

  Åh vad kul! Har samma kosthållning, så ser verkligen fram emot tips på bra ställen med veganskt/vegetariskt/fisk ???

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du! Vad roligt att du gillar den nya inriktningen på bloggen! Kram!

   Reply
 9. Sofia says:

  Har du inte bloppis längre? Kom att tänka på det när jag klickade runt i menyerna 🙂

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Jag har kvar min bloppis men jag har inte uppdaterat den på över 1 år nu men jag har fått en hel del kommentarer och mejl från läsare som vill ha en update så jag får ta och gå igenom min garderob och se vad som jag skulle kunna sälja! 🙂 Kram!

   Reply
 10. Amanda says:

  Tyvärr känns inte detta inlägget genuint någonstans. Från att enbart druckit varm choklad och vispgrädde och ätit scones och bakverk så ska du nu äta plantbaserat. Det känns som en helomvändning just därför att det råkar vara den största trenden just nu. Först var det att skippa rött kött och nu är det att typ vara vegan. Det är det enda folk pratar om. Så tröttsamt. Såklart du måste hänga med i hela cirkusen, det är det som är att vara en influencer. Men om jag tror att du gör det på riktigt eller ärligt? Tyvärr. Det känns så långt ifrån dig och ditt varumärke man kan komma. Återgå till de franska bakverken!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Amanda! Jag slutade äta rött kött 2014 så har levt utan rött kött i över 3 års tid nu. Varför jag har slutat med socker, mejeriprodukter samt mjöl är från ett rent hälsoaspekt. Det är en otroligt märklig kommentar att säga till någon “Gå tillbaka till att äta bakverk”, vem mår bra utav att äta så mycket socker? Absolut ingen. Jag har ätit 100% vegansk/vegetarisk kost i över 8 veckor nu och mår så otroligt mycket bättre och kommer fortsätta med denna kost för resten utav mitt liv så nej, jag kommer inte gå tillbaka till att hälla i mig socker på en daglig basis.

   Reply
 11. Emelie says:

  Hej Mogi! Något som är bra för dig att veta – En vegan använder ingenting från djurriket t.ex mjölk, ägg, fisk, duntäcken, skinnjackor, väskor i skinn 🙂 lycka till med din resa till att bli vegan!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Emelie! Tack för din kommentar! Som jag skrev i inlägget så har jag slutat med alla mejeriprodukter samt ägg sedan 8 veckor tillbaka. Äter fisk kanske 1-2 gr per månad och kommer trappa ned på produkter som jag köper som är i skinn.

   Reply
    1. AFashionistasGuide says:

     Då jag fortfarande gillar röding, torskrygg, sej etc så kommer jag äta det 1-3 gånger i månaden. Samt att jag jobbar med mat så är det svårt att vara 100% vegan. Alla börjar någonstans och jag trivs väldigt bra med att vara 70% vegan och 30% pescitarian.

     Reply
     1. Amanda says:

      Du missförstod nog. 70% får du kalla något annat så länge du fortsätter använda skinnprodukter osv. Du kan inte kalla dig 70% vegan bara för att du äter vegansk mat, du måste leva det helt. Du får kalka det typ 70% plantbaserad kost och 30% percitarian (hjälp hur stavas det?).

     2. AFashionistasGuide says:

      Absolut, då är jag 70% vegan samt 30% vegetarian med inslag utav fisk 1-2 gr i månaden.

     3. Anna says:

      Ja precis, du missförstod mig. Jag syftade på skinnprodukter som var det du sa att du skulle trappa ned på. Att successivt trappa ned på en viss kost är förståeligt och vanligt att göra, just för att vänja sig vid nya rutiner. Men att köpa skinnprodukter är ju bara att sluta med på en gång.

     4. AFashionistasGuide says:

      Varför är det skillnad på att trappa ned på fisk mot att trappa ned på skinnprodukter? Fiskar är ju också djur som blivit dödade? Jag älskar mode och väskor från Chanel, Bottega Veneta, Louis Vuitton, Celine, Hermes etc är i skinn. Men förhoppningsvis så kommer dessa märker börja med väskor gjorda i alternativa material från skinn i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.