Answers to Q/A part 2

Photographer: Mon amour

ANSWERS TO Q/A PART 2. Sitter just nu i Lufthansa loungen på Newark airport, vårt plan hem från New York är försenat med 5 timmar pga dålig väder över Island så jag passade på att besvara 6 till av era frågor från frågestunden. Vårt äventyr på Island var helt magiskt, om ni följer mig på Snapchat eller Instagram så har ni kunnat följa delar av vår resa där, mer uppdatering från resan kommer här på bloggen inom 1 – 1,5 veckor, kan verkligen rekommendera alla varmt att åka dit, en helt fantastisk plats med så mycket att se!

Den sista delen av frågestunden kommer även denna vecka, funderar på att ha ett stående koncept på bloggen, att jag varje vecka besvarar 5 frågor i ett inlägg, är det något ni skulle finna intressant? Så kan ni skicka in frågor så fort ni undrar något så dröjer det inte länge innan ni får svar!

 

Skulle du säga att du är bortskämd? Vad har du för relation till pengar? Har läst din blogg sedan start 2007 och har förstått att du har det ekonomiskt väldigt gott ställt och att du vuxit upp i Frankrike, Italien och Belgien då dina föräldrar haft internationella jobb, hur var det? Var det jobbigt att byta land så ofta som ni gjorde? Vad var det bästa med att bo så mycket utomlands? 

Svar: Min relation till pengar skulle jag säga är väldigt neutral, det kanske beror på att det alltid funnits i mitt liv, har absolut haft en privilegierad uppväxt, det är jag väl medveten om samt tacksam över, inget jag tar för givet. Min mamma har varit hemmafru under våra år i Italien, Frankrike och Belgien då det varit min pappas internationella position som fört oss runt i världen.

Gällande din fråga kring om jag tycker att jag är bortskämd så har jag lite tudelad menig kring det begreppet att vara “bortskämd”. Jag tycker inte att jag är bortskämd då jag aldrig krävt något eller tagit något för givet gällande pengar, jag har alltid varit otroligt tacksam för det jag har fått samt fått uppleva i form utav resor runt om i världen när jag och min syster växte upp. Men absolut, utåt sätt, om någon tittar in i mitt liv och min uppväxt så skulle de säga att jag är bortskämd. Men jag tycker bortskämd är fel adjektiv, jag tycker privilegierad är ett bättre sätt att uttrycka det på, tycker bortskämd har en sådan otrolig negativ laddning.

Gällande din fråga om det var jobbigt att bo så mycket utomlands under min uppväxt så skulle jag säga nej, det är en tid jag ser tillbaka på med tacksamhet och glädje. Att ha fått bo och uppleva dessa länder, lära mig språken, gå på internationella skolor och få vänner runt om i hela världen, det är livserfarenheter jag är evigt tacksam, även fast det var väldigt påfrestande till en början, att komma till ett nytt land, lära sig språket flytande på 1 år, vara ifrån sina svenska vänner och anpassa sig till den franska skolan. Jag skulle rekommendera alla att testa på att bo utomlands, det är helt underbart lärorikt!

 

Vad jobbar Johan med för något?

Svar: Han jobbar som marknadschef i Norden för champagnehuset Hatt et Söner, innan det så var han entreprenör och grundade ‘Rymdvodka‘ tillsammans med en vän och innan det så jobbade han som kommunikationschef på Serendipity Innovations.

 

Hej Malin! Jag kommer ihåg när du flyttade till Paris 2013, hur var det att flytta till en stad helt själv? Hur hittade du din lägenhet och vad hade du i budget varje månad? Funderar själv på att flytta till Paris nästa år och håller på att börja planeringen lite smått redan nu! Vill gärna bo i St Germain des pres där du bodde! Tack för en fantastisk blogg!

Svar: Vad roligt med din flytt till Paris, spännande! Jag minns faktiskt inte riktigt hur jag hittade min lägenhet i Paris, jag kommer ihåg att jag gjorde research i flera veckors tid för att hitta rätt objekt! Jag skulle rekommendera dig att googla, googla, googla, tillslut kommer du hitta ett objekt som är perfekt för dig!

När jag letade efter en lägenhet i Paris  (Bodde där under våren 2013) så letade jag enbart efter lägenheter i St Germain des Pres då det är området jag gillar bäst samt känner mig trygg i. Som tjej i Paris så är det viktigt att känns sig trygg i sitt område, även fast det är lite billigare att bo lite utanför Paris, gör inte det, välj hellre något mindre mer centralt i ett tryggt område!

Jag hittade en underbart liten charmig lägenhet på 32 kvm på Rue Jacob, tror jag betalade 12 500 kr per månad i hyra, minns inte helt, men jag tror det vari ett väldigt bra pris för den lägenheten då den var otroligt fräsch och modern, något rätt sällsynt i Paris. Utöver hyran så hade jag ca 15 000 kr för mat och nöjen per månad så min budget låg väl runt ca 27 000 – 30 000 kr per månad. Men jag tror absolut du kan leva bra och bo bra med en budget på runt 15 – 20 000 kr per månad (Enbart hyra + mat inkluderat i det beloppet).

 

Hej Malin! Kommer ihåg dina kära frågestunder! Hur resonerar ni när ni väljer kök? Vad vill du/ni ha för känsla i ett kök?

Svar: Då lägenheten ligger i en sekelskiftesfastighet så vill vi ha ett kök som återspeglar det. Så vi tittar mycket på kök från Tibro, Lidhult, Kvänum och Marbodal, så något i den stilen!

 

Jag sadlade om till att bli egenföretagare förra året och nu måste man ju hålla koll på att pensionsspara själv varje månad! vilket jag ofta glömmer, har du några tips på hur man enklare kan spara i vardagen samt hur man kan få pensionssparandet lite mer “roligt”? Jag tycker verkligen det är super trist!

Svar: Så sant som det är sagt! Som egenföretagare så är det ju viktigt att man håller koll på det själv så jag ser till att lägga undan 2 – 6 000 kr varje månad, mellan 2 – 3 000 kr i privat sparande till pensionen samt 2 – 3 000 kr i personligt sparande till mitt och Johans buffertkonto vi har ihop. När man väl har börjat bygga upp ett sparande så blir det faktiskt kul, tycker det är roligt att se hur kontot växer för varje månad som går!

Min bästa rekommendation är vardagssparandet, går jag exempelvis förbi Juiceverket i Stockholm och känner, gud vad gott det vore med en härlig smoothie, men ja, den kostar ju 85 kr, jag skulle ju kunna skippa den och föra över 85 kr till vårt sparkonto istället. Gör du 3-4 sådana handlingar per vecka så kommer du snabbt upp i tusenlappar!

 

Hej Malin! Jag och min man funderar på att köpa villa i Gamla Bromma då vi väntar vårt andra barn och vi vill gärna komma ut från stan! Kom att tänka på att du är uppvuxen i Gamla Bromma och har gått på både Smedslättsskolan samt Äppelviksskolan så jag tänkte be dig om lite råd! Jag kommer från Göteborg och min man kommer från Skåne så vi har inte en sådan bra uppfattning kring de olika områdena i Stockholm men vi har fastnat för Gamla Bromma, det verkar vara ett otroligt mysigt och säkert område. Du som bott större delen av ditt liv där, vad tyckte du om skolorna och området i sig? Vi funderar på att köpa en villa i antingen Höglandet, Smedslätten eller Äppelviken! 

Svar: Jag absolut älskade att växa upp i Gamla Bromma! Det är ett ljuvligt område att låta ens barn bo och växa upp i. Jag har bott över 8 år utomlands men all den tid som jag bott hemma i Stockholm så har vi bott i Gamla Bromma, vi har bott i Äppelviken, Ålsten samt Smedslätten. Älskar alla områden lika mycket, det är charmigt, mycket träd och skog, nära till vattnet, lugnt, skönt och tryggt. Har ni råd att bo i Gamla Bromma så tycker jag absolut ni ska köpa ett hus i Ålsten, Smedslätten eller Äppelviken så era barn kommer in på Smedslättsskolan samt Äppelviksskolan, båda skolorna är fantastiska skolor med riktigt bra lärare.

 

12 thoughts on “Answers to Q/A part 2

  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Hanna! Jag hade skickat in mina 2 första artiklar för dom, redaktionen hade korrekturläst dom och dom var redo att publiceras, fick svar från min kontaktperson på MC att hon skulle återkoppla till mig med publiceringsdatum inom 1 vecka. Tiden gick och jag fick ingen återkoppling, hörde av mig varje vecka för att få en ny update kring publiceringsdatum men tystnaden från henne var total. Jag mejlade redaktionschefen efter 6 veckors radiotystnad från henne och fick återkopplingen att hon inte jobbade kvar på MC samt att tidningen stod inför en stor omorganisation och hade behövt skära ned hårt på budgeten, sparka rätt många anställda samt dra in på kostnader. Så efter det så sattes det på pause men vi håller kontakten om det skulle komma upp en ny möjlighet att jobba ihop.

   Reply
 1. Sophie says:

  Vad roligt med frågestund, det var länge sedan! Jobbar din pappa också som egenföretagare?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Nej, min pappa jobbar inte som egenföretagare, han jobbar som koncernchef på ett internationellt bolag, han jobbar mest från Schweiz och Skåne. Han har ett eget företag som en hobby på sidan av hans riktiga arbete där han hjälper mindre bolag som han brinner för, lite mer pro-bono.

   Reply
 2. P says:

  Jag funderar på att köpa en Ladymatic, hur mycket kostar din i butik? Tycker den är så fin! Har en budget på mellan 90 – 120 000 kr att köpa för!:-)

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Vilken present! Vad roligt för dig! En klocka är verkligen något du kan ta med dig för resten av ditt liv! Ladymatic modellen stiger ca 20 000 kr i pris per år, jag införskaffade min 2013, så den har stigit över 80 000 kr i pris de senaste 4 åren. Jag tror min låg på ca 160 000 kr 2013 så nu kanske den ligger på runt 220 000 kr? Men min Ladymatic har ju även roséguld i sig, jag vet att den i stainless steel + diamanter ligger på ca 120 000 kr! Den kanske skulle kunna vara något? Kram!

   Här ser du klockan lite närmre:

   http://afashionistasguide.com/interview-in-alskade-ostermalm/

   Reply
 3. Hanna says:

  Hur gör du för att se flawless ut när du är på resande fot? Jag reser mycket och känner att både huden och chicheten tar stryk…Hur packar du, reser du med en steamer, har du något trick för att klara den torra flygplansluften? Tack för en superblogg!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Hanna! Skulle kunna ta med din fråga i nästa frågestund där jag besvarar de 6 sista frågorna! Kram!

   Reply
 4. Sussi says:

  Hej Malin, så roligt med dina frågestunder! Ställde en fråga i första “omgången” och uppskattar att du svarar utförligt på frågorna. Har liksom dig varit på Maldiverna, har varit där 2 ggr och för mig är det heaven on earth! Min drömresa går till Bora Bora (tror de flesta har det som dröm) och har du och Johan planer på att åka dit i framtiden? Om du fick välja en strand att gifta dig på, vilken strand skulle du då välja? Har själv varit på Eagle beach på Aruba (anses vara en av världens vackraste). Tack för en proffsig och härlig blogg!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Sussi! Tack för din fina kommentar, vad roligt att du uppskattade svaren på frågestunden! Tar med din fråga i den tredje omgången av svaren på frågestunden så håll utkik denna vecka! Kram!

   Reply
 5. Sonia says:

  Dear Malin
  thanks for your honest answers to the questions (even though I haven´t submitted any, I enjoy reading them)! I completely agree with your use of ‘privileged’ rather than ‘spoiled’. Somehow people tend to automatically assume that those two terms are unconditionally inclusive. Even though ‘privileged’ still has bad connotations for some, those people are by no means obliged to read your blog, right? And while I am not personally interested in the details of your cash flow (as some inquisitorial commenters), I do like when you mention a few details, such as your budget during stay in Paris – it puts everything into more realistic perspective.
  Good luck with your work!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hi Sonia! Thank you for your comment! I absolutely agree with you, for me the words ‘privileged’ and ‘spoiled’ are not at all the same thing, something that many people seem to get confused from time to time. In Sweden people are more than intrigued by money and I’m quite tired of having people speculate in my economy and my family’s economy, that’s why I decided to bring it up in the q/a. xo

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.