Open Journal part 15: Skärmhjärnan

 

OPEN JOURNAL PART 15: SKÄRMHJÄRNAN. Nu var det ett tag sedan jag skrev ett inlägg i min Open Journal kategori men efter jag läst ut boken Skärmhjärnan utav Anders Hansen så kände jag mig otroligt inspirerad att skriva ett inlägg om ett ämne som ligger vår samtid otroligt nära om hjärtat, nämligen all denna tid vi spenderar med att stirra på en skärm, konsumera information, sociala medier och hur det påverkar vår hjärna. Det här är en bok som alla bör läsa för att förstå mer konkret hur all denna teknik samt sociala medier påverkar vår hjärna negativt. Något som utlöst en epidemi de senaste åren, speciellt för unga tjejer och killar som lider utav psykisk ohälsa, en generation fylld utav ångest, depression och stress.

Här kommer ett litet kort utdrag utav boken: “Vår hjärna är i osynk med vår tid! Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna och vårt mående. Vi får allt svårare att fokusera, vi sover dåligt, vi umgås allt mindre med varandra IRL, vi är avundsjuka på varandras upplevelser på sociala medier – och vi blir allt mindre empatiska. Den psykiska ohälsan håller på att bli ett stort hälsohot.

Jag kan varmt rekommendera er att läsa denna bok samt om ni har barn som använder sociala medier, Youtube, Instagram, Facebook eller Snapchat, använd denna bok som ett smidigt sätt att börja prata om problematiken med att spendera för mycket tid bakom en skärm, hur det påverkar hjärnan negativt samt personen i frågas välmående.

Jag har jobbat med sociala medier sedan 12 år tillbaka nu och känner igen symptom allt för väl när jag läser boken. Jag fick min utmattningsdepression när jag var 20 år, året var 2010 och jag hade då befunnit mig under ständig digital stress i 3 års tid, känslan över att vara konstant uppkopplad, aldrig ha ledigt och samtidigt vara utsatt för nättroll på en daglig basis, det är så långt bort från en hälsosam arbetsmiljö man kan komma men denna insikt hade man inte då då allt fortfarande var så nytt. Vi bloggare som var stora under denna period blev som försökskaniner för detta nya digitala forum som bloggare var, folk visste inte riktigt åt vilket håll det skulle gå åt men nu sitter vi med facit i hand nästan 10 år senare.

Jag minns när DN intervjuade mig 2009 om min blogg och jag berättade att jag tycker att man borde sätta en åldergräns på sociala medier (Mest fokus på bloggar på den tiden då instagram ej fanns då) och det är något jag håller fast vid än idag. Jag tycker inte att barn ska befinna sig på sociala medier, det är en alldeles för ohälsosam miljö för dom att befinna sig på. Att barn som enbart är 9-14 år ska ha egna Youtube kanaler är enbart fel, deras hjärnor är långt ifrån utvecklade och så mottagliga för allt det gift som sociala medier består utav och det fruktansvärda hat som finns på Youtube tycker jag alla barn ska skyddas från så gott det bara går. Vår hjärna är inte färdig utvecklad förrän vid 25 års ålder och det är pannloben som utvecklas sist. I pannloben sitter beslutsfattande förmågor, riskbedömningar, helhetsperspektiv, framtidsplanering, förmågan att sålla information och många fler av våra högre förmågor. Fakta som jag tycker säger en hel del kring hur “redo” ett barn samt tonåring är att befinna sig på sociala medier.

Min tro om framtiden är att vi kommer gå mer och mer back to basics. Istället för att i princip bara befinna sig online under en semester när man ska ta det lugn och vila sinnena för att ta bilder som ska kanaliseras ut i digitala kanaler så kommer människan längta efter att åka på semester och vara helt offline, det kommer bli den nya lyxen. Jag tror även människan kommer börja värna mer om sin integritet igen, inte dela med sig lika mycket, något som nästan inte går att förstå i en samtid där de flesta delar det mesta utav allt, bilder på sina små barn kanaliseras ut överallt, relationen med ens partner ska det talas vitt och brett om i olika sociala plattformar, ingenting är privat längre, något jag tror kommer vända.

För mig har det alltid varit viktigt att vara personlig men inte privat i mina sociala kanaler, jag har gjort en tydlig gräns mellan var som är mitt privatliv samt vad som är mitt företag i form utav min blogg samt andra sociala kanaler där jag är selektiv med vad jag delar med mig utav. Det är otroligt viktigt att man så tidigt som möjligt sätter dessa gränser för sig själv men som ett barn eller tonåring så är det desto svårare då man befinner sig i en utvecklingsfas där man håller på att hitta sig själv, då blir dessa frågor desto svårare att greppa vilket är helt förståeligt. Det är där det är otroligt viktigt att föräldrarna skyddar sina barn och sätter tydliga regler för vad som gäller kring den digitala sfären.

Jag har känt en känsla inom mig de senaste 3 åren som vuxit sig allt starkare, känslan att lämna denna giftiga värld som sociala medier tyvärr är och lägga den tiden på verkligheten. Har fått många kommentarer från er de senaste åren kring varför jag inte bloggar lika mycket längre och det är av den enkla anledningen, jag lägger fokus på att leva mitt liv i verkligheten och inte lägga så mycket tid bakom en skärm för det gör ingen lycklig.

 

Jag hoppas ni tar med er något från detta inlägg samt tar er tiden att läsa boken Skärmhjärnan, det är verkligen en nyttig bok att läsa för denna otroligt digitaliserade generation.

Kram, Malin

 

45 thoughts on “Open Journal part 15: Skärmhjärnan

 1. Anonym says:

  Vilket bra inlägg och tack för tipset, ska genast köpa denna bok 🙂

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Vad roligt att du uppskattad inlägget och happy reading! Kram!

   Reply
 2. Anonym says:

  Ett otroligt välskrivet inlägg och du har så rätt i vad du säger, tycker också att det borde finnas en åldersgräns för att använda sociala medier, det är verkligen inte en bra miljö för unga att befinna sig i.

  Reply
 3. Mimmi says:

  Har följt din blogg sedan start och har alltid älskat ditt sätt att skriva samt blandningen mellan ytligheter inom mode, resor och mat blandat med djupare inlägg som detta inlägg, tummen upp!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du, det värmer att höra! Kram!

   Reply
 4. Sofia says:

  Så viktigt och bra inlägg, definitivt en bok jag kommer klicka hem och läsa! Tack för en inspirerande blogg! 🙂

  Reply
 5. Renée says:

  Väldigt bra bok. Har börjat läsa den idag. Digital detox är något jag funderat länge på och nu är det dags. Tack för inspiration!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Vad roligt att höra! En digital detox är verkligen nyttigt att göra titt som tätt. Kram!

   Reply
 6. Amanda says:

  Tack för detta otroligt viktiga inlägg, jag håller med dig inland känns det som att man är ”fast” i den digitala världen, sen jag började lägga mobilen en bit bort och vara mer i ”verkligheten” har jag själv mått så mycket bättre.
  Som sagt, ett otroligt viktigt ämne, unga mår sämre och vad är den påverkande faktorn – allt digitalt!?
  Finns en bok jag vill tipsa om iGen, av Jean Twenge, Som är proffesor i psykologi (i USA)
  Tack igen!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Man mår verkligen bättre utav att alltid ha skärmar närvarande. Tack för boktipset, den ska jag skriva upp på listan med böcker att läsa! Kram!

   Reply
 7. Linnea says:

  Klickade precis hem boken efter att ha läst ditt inlägg, ser fram emot att läsa den och tack för en inspirerande och välskriven blogg 🙂

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du och happy reading 🙂 Kram!

   Reply
 8. Caroline says:

  Jag och min man har haft denna diskussionen oss imellan om hur galet det egentligen är med sociala medier och hur beroende man blir av att “scrolla” . tror de flesta plockar upp mobilen så fort det blir reklam på tv, istället för att låta hjärnan vila lite från alla intryck. Sitter man i ett väntrum plockar man upp telefonen tills de ropar ens namn istället för att dom minuterna att bara vila . inte konstigt psykisk ohälsa och utbrändhet ökar när hjärnan aldrig får vila ! Jag kommer nog ta bort mina sociala medier framöver för de tar för mycket tid från mitt “verkliga liv” tycker jag och då sitter jag ändå inte mycket med mobilen !

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Jag minns när jag växte upp, kollade man på tv så kollade man enbart på tv:n och inget annat men nu är det inte konstigt om man sitter och kollar på tv samtidigt som man gör något på datorn samt scrollar på mobilen, inte konstigt att hjärnan blir kraftigt överstimulerade, vi pumpas med intryck från alla håll och kanter, något som verkligen inte är hälsosamt i det långa loppet men så länge man har en självinsikt i ens beroende och vill skapa en förändring så är man på rätt väg att skapa en positiv förändring! 🙂 Kram!

   Reply
 9. frida says:

  Intressant och välskrivet inlägg! Av ren nyfikenhet vill jag bara fråga vad du funderar på att arbeta med om du slutar med bloggen? 🙂 Jag tror inte heller att man mår så bra i längden av att arbeta med sociala medier, lämnar dock öppet för att jag har fel. Tack för boktipset! Kramar

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Frida! Tack fina du, vad roligt att du uppskattade inlägget! Mina stora passioner är inom resor, mat och mode så jag tror jag kommer fortsätta att jobba med något kreativt inom någon utav dom områdena. Har börjat konsulta mot hotell/restauranger titt som tätt de senaste året där jag hjälper dom med deras sociala medier/strategi/utveckling vilket jag tycker är väldigt roligt då jag älskar hotellbranschen. Allting som har att göra med skapande och upplevelser tycker jag är roligt! Kram!

   Reply
   1. frida says:

    Det låter som något som passar dig och härligt att du har fått in en fot i rätt riktning! Kramar

    Reply
   2. Erika says:

    Det måste vara ett extremt lågt konsultarvode du tar då med tanke på din blygsamma omsättning.

    Reply
    1. AFashionistasGuide says:

     Mitt företag är kopplat till min blogg, inte mitt konsultande.

     Reply
     1. Karin says:

      Det är lätt att se både vad du har för inkomst av eventuell tjänst samt om du har andra företag kopplade till dig så näeee..du drar in extremt lite pengar.

     2. AFashionistasGuide says:

      Mår du bättre nu, efter du yttrat dom orden? 🙂

     3. Nina says:

      @Karin Hur tänker du när du skriver en sådan osmaklig kommentar? Malin skriver i inlägget hur hon lagt mindre och mindre fokus på bloggen de senaste åren pga hälsoskäl så varför tror du att hennes bolags omsättning skulle öka i samband med det? Fruktansvärt osmaklig kommentar, ni troll har verkligen inga gränser.

     4. Frågvis says:

      @Nina tonen i ditt svar var väl knappast bättre. Sedan om det Karin skriver är speciellt viktigt kvittar, men har du en blogg där ägaren får det att framstå att hon är framgångsrik i sin yrkeskarriär som konsult för diverse profilerade hotell och det sedan när det kommer fram att inkomsterna inte bekräftar det, då skall man väl få ifrågasätta detta ?

     5. Nina says:

      På vilket sätt uppfattar du Malins blogg som en blogg där hon berättar att hon är framgångsrik i sin yrkesroll? Tycker inte alls det är det hennes fokus är på bloggen utan det är att tipsa som inspirerande mode, mat och resor från runt om i världen.

      Förstår om man har den uppfattningen om exempelvis Blondinbella då det enda hon gör är att trycka ut hur mäktig och framgångsrik hon är men det har Malin aldrig gjort utan känslan på bloggen har alltid varit väldigt avslappnad och inspirerande.

     6. Anonym says:

      Håller inte alls med dig “Frågvis”, Malin har aldrig använt sin blogg eller Instagram för att skryta om hennes yrkesroll som exempelvis Blondinbella gör. Bloggens syfte har alltid varit att tipsa om resor och mode och jag är tacksam över att Malin är så selektiv som hon är när det kommer till reklam så man slipper se all skitreklam som Ideal of Sweden, Chiquelle, NA-KD som var och varannan bloggare pumpar ut i sina kanaler.

     7. Karin says:

      Mitt mående blev inte påverkat åt varken ena eller andra hållet av att jag gjorde ett konstaterande. Däremot undrar jag över ditt mående när du ständigt känner behov av att frisera sanningen.

      @Nina osmakligt? Hur då? Malin skriver ju att hon livnär sig på att konsulta inom hotellbranschen, självklart borde pengarna komma in nånstans i så fall vilket de inte gör.

     8. P. says:

      @Karin Men du ljuger ju? Du beskriver mer digsjälv när du pratar om att “frisera” sanningen. Malin har aldrig sagt att hon livnär sig på sitt konsulterande utan det är något som hon har börjat testa på lite då och då utöver bloggen.

     9. Fokusskifte ?? says:

      Så här skrevs det 1 januari 2018.

      “När det kommer till den professionella utvecklingen under 2018 så tänker jag fokusera mycket på att utveckla mitt konsultande och ta mig an nya kunder, under 2017 så var den största förändringen att jag började jobba som konsult på 50% samt med bloggen på 50%, tidigare så har bloggen varit 100% men jag känner att jag har haft bloggen i 11 års tid nu och jag älskar bloggen utav hela mitt hjärta, älskar att kunna uttrycka mig kreativt genom bilder då fotografi är en stor passion jag har så jag kommer nog alltid ha kvar bloggen men jag känner att jag vill utvecklas på nya plan detta år och det kräver att jag går out of my comfort zone. Jag kommer även kolla in olika kurser för våren samt hösten som kan vara utav intresse, kanske om man kan hitta någon spännande kurs eller utbildning i London, jag känner mig väldigt öppen för förändringar under 2018 så vi får se vart det leder mig!”

      Böckerna för 2018, är ju inte ännu offentliga om Karin vill kolla det, men visst utges det ett skifte av fokus från blogg till konsultande. Det marknadsförs inte i varje inlägg, men då det frågas vad hon jobbar med, så svarar hon ju att det är konsultande.

     10. AFashionistasGuide says:

      @Fokusskifte Jag tar på mig ett konsultuppdrag lite då och då för att jag tycker att det är kul, det är inget jag gör på heltid i dagsläget då jag vill testa många olika områden innan jag bestämmer mig.

 10. Nathalie says:

  Älskar att du alltid blandat djupare inlägg med vackra outfits samt mat och resetips, tycker det skapar ett balanserat innehåll. Samt att du inte översvämmar bloggen med reklam utan är selektiv med de företag du jobbar med. Har blivit att jag slutat läsa många bloggar just för att det bara är reklam för olika skitmärken så som Ideal of Sweden och NA-KD.

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du, det värmer att höra! 🙂 Kram!

   Reply
 11. Ann-Sofie says:

  Åh tack för tips av bok.
  Jag är verkligen en sådan som behöver detoxa från allt “skräp” på nätet/sociala medier.
  Helt sjukt att jag ens ska ha svårt att lägga undan telefonen i ett annat rum. :/

  Tack för viktigt inlägg ♡

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Det var det lilla! 🙂 Ja, det är verkligen viktigt att köra en digital detox lite titt som tätt! Kram!

   Reply
 12. J. says:

  Hur går det med lägenhetsletandet? Har ni hittat någon ni vill köpa ännu?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Vi har hittat en lägenhet som vi finner väldigt intressant som vi lagt bud på 🙂

   Reply
 13. Sophie says:

  Ett otroligt viktigt inlägg! Tack för en alltid lika inspirerande och välskriven blogg! 🙂

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du, det värmer att höra 🙂 Kram!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.