Open journal: När ens yrke går emot samtiden

NÄR ENS YRKE GÅR EMOT SAMTIDEN. Det här inlägget kommer nog inte som en överraskning för er som hängt med här på bloggen de senaste åren. Jag har minst sagt befunnit mig i ett vägskäl där jag inte vet vad nästa steg är, om det ens blir ett nästa steg för bloggen eller om jag bestämmer mig för att sätta punkt. Jag har utvecklat och drivit denna blogg i över 12 års tid nu och det har varit en helt fantastiskt resa där jag har fått göra och uppleva helt otroliga saker samt jobba i en bransch som inte ens existerade när jag startade bloggen den 21 januari 2007 tills där vi befinner oss nu 2019, det har varit en otroligt lärorik resa att ha fått möjlighet att vara och jobba i denna bransch från start.

Men de senaste 2 åren så har jag börjat känna mig mer och mer kluven kring sociala medier och hela denna bransch. Den går emot vår samtid totalt och den känslan har legat och gnagt på mig de senaste åren. Jag som person är en kreatör, jag älskar allt som är kreativt och estetiskt tilltalande, jag är en estet ut i fingertopparna så en stor del utav mig älskar att få möjligheten att ha ett yrke där man jobbar med att inspirera inom mode, mat och resor, jag älskar att förmedla en känsla genom mina bilder.

När jag har fått förfrågningar från företag att inleda samarbeten med dom där jag erhåller betalning för att göra så kallade ‘hauls’ så har jag alltid tackat nej. För mig har det alltid varit viktigast att supporta och bära märken som fokuserar på kvalité, att investera i plagg som håller säsong efter säsong. Har alltid varit emot slit och släng kulturen som fast fashion branschen representerar. Taskig kvalitet som inte håller mer än några tvättar, plagg som färdas över halva jordklotet och tillverkas under allt annat än reko omständigheter. Företag som producerar slit och släng produkter billigt i Asien där det är ‘3 for 2’, ‘4 for 3’ upplägget som gäller, ju mer du konsumerar, desto mer produkter får du. Men vad är det egentligen du betalar för? Ren och skär skit och denna onödiga konsumtion uppmanas till stor del utav influencers. Jag tycker fler influensers borde ta ett tydligt avstånd till fast fashion företag eller företag generellt som inte har ett hållbarhetstänk eller kvalitetsfokus. Du behöver exempelvis inte ha 5-10 mobilskal med motivationen att “matcha din outfit”. Köp inte massproducerad fast fashion plagg från Asien, det finns 0 hållbarhetstänk i den industrin. I stället för att köpa 10 fast fashion plagg, investera hellre i 1-2 mer kvalitativa plagg som kommer hålla säsong efter säsong.

Jag har så många tankar och funderingar kring detta ämne och det jag tänkt mest på är finns det någon gyllene medelväg i det hela eller är det svart eller vitt? En del av mig är sugen på att lämna denna väldigt ytliga bransch där större delen drivs av pengar över något annat-medan en annan del av mig ser möjligheten att använda denna sociala plattform som jag byggt upp under 12 års tid till att belysa andra ämnen som jag brinner för så som: anti-mobbning (Hade älskat att jobba med tex Friends) för att belysa deras arbete i mina kanaler, plocka plast tillsammans med organisationer i Sverige som städar upp våra stränder samt vår natur från plast några gånger i månader för att belysa deras otroliga jobb, jobba tillsammans med WWF för att belysa hur man kan vara med och skapa ett positivt impact på planeten etc. Men samtidigt inspirera till vackert mode, matupplevelser och destinationer men med ett hållbarthetstänk i åtanke. Det gäller att tänka kvalitet över kvantitet i alla aspekter i livet. Det är lite här jag befinner mig i tankarna just nu och kände att jag ville dela med mig utav dom till er för att bolla idéer och möjligheter med er hur man tar steget framåt i en bransch som jag känner har fastnat i en ond spiral som enbart drivs utav pengar och konsumtion, med andra ord en bransch som är helt i osynk med vår samtid.

Hur ser ni på influencers och hållbarhet? Kan man få ihop dessa två världar?

20 thoughts on “Open journal: När ens yrke går emot samtiden

 1. elin says:

  Jag instämmer helt med dig , jag har slutat läsa massa bloggar jag tidigare tyckt varit bra , men som idag bara använder sin plattform för att lägga upp slit och släng , känns onödigt och inte tidsenligt .
  Jag förstår att du är kluven , ni har ett enormt inflytande och det skall användas på bästa sätt !
  Personligen tycker jag att du har en “vuxen” blogg förstå mig rätt och därav gillar jag dina inlägg samt att du inte bara slänger upp inlägg för att fylla ut .

  Det skulle vara jättekul att följa din resa där du tar dig an större projekt och kastar om lite och följer tiden vi lever i nu.

  Kram !!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Elin! Tack för din kommentar! Om jag ska fortsätta känna mig inspirerad kring bloggen så är det definitivt det som jag kommer göra, lyfta fram och jobba med välgörenhet samt andra organisationer som ligger mig varmt om hjärtat för att belysa deras arbete genom mina sociala kanaler. Den här planeten behöver inte mer produkter, den behöver mer doers! Kram!

   Reply
 2. Jossan says:

  Ska du börja resa mindre också?

  Jag förstår resonemanget att köpa kvalitet om man nu begränsar sig till att köpa enstaka plagg. Många av de som köper ”billig skit” har förmodligen inte ens råd att handla bättre kvalitet, då många lever lön till lön. Många välbeställda ”kommer undan” med att shoppa väskor, plagg och accessoarer för de minsann handlar kvalitet. Ja, en exempelvis Burberryväska kostar 15 000 kr. Men då behöver man bara en. Inte tio till designermärken/plagg/smycken.

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Jossan!

   Jag har dragit ned mitt resande något enormt det senaste året, från att ha gjort mellan 15 – 20 resor per år så har jag under 2019 gjort 5 resor. Jag kommer aldrig sluta resa då det är något som jag älskar men det handlar om tänket kring resande, hur man reser, vad kan man göra som miljökompensering för de resor man gör, att resa färre gånger per år och med ett hållbarhetstänk när man gör det.

   Har man en tight budget så skulle jag verkligen rekommendera second hand och vintage, speciellt second hand, då handlar man många märkesvaror till samma pris som fast fashion kedjornas nypris, samma sak gällande väskor och accessoarer, där kan man verkligen fynda. När jag köper en ny väska i framtiden så kommer den utan tvekan vara vintage. finner ingen logik i att köpa en ny väska.

   Reply
 3. Lovisa Dellwik says:

  Jättebra att du belyser detta! Jag själv, och många jag har pratat med är sååå trötta på alla influencers som marknadsför riktigt dåliga produkter! “Hej jag ville bara titta in och påminna om min rabattkod blabla…” Så jag tror du är helt rätt ute när det gäller detta! Men måste tyvärr också säga att det blir lite konstigt när man samtidigt läser om dina resor till alperna, Paris, små paradisöar på andra sidan jorden. Sen hem och renovera, renovera.. Detta tär också på jordens resurser. Vill man verkligen få legitimitet i detta krävs en rejäl omställning. Samtidigt så måste man börja någonstans så detta är så svårt!!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Lovisa!

   Det är just den punkten som jag känt mig så kluven kring de senaste åren som jag även berättar om i inlägget. Frågan om det finns något sätt att blanda dessa två världar eller om det är svart eller vitt, att det inte går att blanda. Jag känner mig ändå hoppfull kring att det går att blanda de två världarna. Att fortfarande kunna inspirera inom mat, mode och resor men att alltid ha ett hållbarhetstänk med i bilden samt blanda upp sådana inlägg med inlägg med fokus på hur man själv kan göra ett positivt impact på världen så som att samla ihop vänner en helg för att åka ut och plocka plast tillsammans, engagera sig i välgörenheter man brinner för genom att bidra med sin tid eller pengar om man nu har svårt att hitta tiden eller tiden om man har svårt att hitta pengarna till det. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något och det måste börja någonstans.

   Reply
 4. Anna says:

  Hej Malin, jag tycker att du ska kolla in hos bloggerskan Tess Montgomery! En svensk tjej som bor i London som genom sina sociala kanaler startat ett segment som hon kallar för mindfluencing där hon tar upp flera av de ämnen som du berör.

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Anna! Tack för tipset! Känner igen det, hon gjorde reklam för hennes Mindfluencing via sponsored posts på Instagram som jag fick upp i mitt feed under några veckor, tror det var i somras. Minns inte att det även handlade om hållbarhet men det kanske är ett nytt segment hon börjat med?

   Reply
   1. Anna says:

    Ja precis under hösten he hon även börjat väva in hållbarhet, även om det är på en mer grundläggande nivå än vad vi i Sverige är vana vid då det riktar sig mot den brittiska marknaden.

    Reply
 5. Tuva says:

  Det är precis denna sortens egoism klimatet inte har råd med. “Nej, jag kommer inte sluta resa för att JAG älskar det ” nån annan kanske älskar att köpa en ny topp varje helg. JAG JAG JAG.

  Och fem resor på knappt 10 månader ?

  Reply
  1. Li says:

   Jag får det till 6 resor under 2019? Forft ganska mycket.
   Tycker att det är bra att börja fundera kring sina egna mönster och applåderar detta initiativ. Det ska bli intressant att följa Malins resa mot ett hållbarare liv.

   Reply
 6. Ylva says:

  Spännande att läsa hur du tänker. Jag kommer gärna med lite input som en hyfsat trogen läsare sedan starten. Jag följer dig främst för dina outfits. Du är fantastisk på att sätta ihop sådana och skulle gärna se mer av hur du stylar och matchar, trots att kläderna inte är nya. Om jag ska vara ärlig tycker jag att du varit mindre konsumtions-hetsande (ursäkta uttrycket) vad gäller kläder, jämfört med din inspiration vad gäller resor. Jag har inte känt att du uppmuntrar till osunt mycket shoppande – utan givit estetisk tilltalande inspiration till att klä sig lite mer färgglatt och personligt, och det kan man ju fixa utifrån sin befintliga garderob om man vill. Då är det svårare att ta emot dina rese-tips på ett hållbart sätt, eftersom det ofta kräver att man flyger någonstans. Jag hoppas alltså att du fortsätter med att leverera inspiration om outfits, fortsatt utan rabattkoder.

  Med ovan sagt i egenskap av läsare så förstår jag ju att det hela också handlar om ekonomi. Jag menar, om du ska lägga mycket tid på bloggen måste du ju hitta någon form av affärsmodell som innehåller intäkter (antar jag?) Men jag tror du skulle kunna hitta spännande samarbetspartners utifrån ditt nya tänk. Det blir säkert en utmaning men du som är kreativ kan nog finna nya härliga sätt. Mer fokus på tjänster, återanvändning och förädling kanske? I så fall följer jag gärna med på din resa!

  Med hopp om att du fortsätter, men på ett uppdaterat sätt!
  Och förresten, tack för en härlig blogg.
  Ylva

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Ylva! Tack för din fina feedback samt fina ord kring bloggen, det värmer att höra! Det är som du säger en väldigt komplex fråga som skapat en del förvirring hos mig då man måste ha en intäktsmodell för att kunna fortsätta lägga tid på bloggen men samtidigt så vill jag ej samarbeta med företag som står för en livsstil som inte jag står för så som exempelvis fast fashion, slit och släng mentaliteten som tyvärr många av de största bloggarna i Sverige promotar väldigt mycket genom deras stora plattformar vilket är trist då fast fashion industrin är fruktansvärd för vår planet. Eller alla dessa billiga skitprodukter från Asien som många bloggare klickar hem för “Det är roligt content att visa upp denna billiga skit i en Yotubevideo” som dom vet kommer ge dom mycket views istället för att strunta i att skapa sådant content som har en sådan negativ effekt på planeten, att ta en aktivt val att ej uppmuntra den industrin.

   Det kommer säkert ta mig lite tid att hitta den vägen jag vill fortsätta gå på men jag känner att det viktigaste är ändå insikten i att man vill skapa en förändring samt att man fått en stark reaktion på branschen samt samhället man lever i, jag känner att jag befinner mig på rätt väg. Kram!

   Reply
 7. Ingrid says:

  Kloka synpunkter om kläders hållbarhet och kvalitet. Tack för en bra blogg! ?

  Reply
  1. Li says:

   Men skulle du inte kunna fördjupa dig mer i hållbarhet kring tex mode här i bloggen? Vore intressant.

   Reply
 8. Susanne says:

  Hej hat följt dig jätte länge och gillar ditt tänk även om vi lever i helt olika världar. Älskar din blogg och hur mycket du inspirerar.
  Hoppas att du inte tar illa upp men jag tänker att det är så fasans lätt att tänka så när man har mycket pengar men så otroligt svårt att utföra när man inte har det.
  Så lätt att säga sånt bara sådär men klart att varje människa kan börja någonstans det håller jag med på!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Susanne! Tack för din feedback på inlägget samt dina fina ord kring bloggen. Jag tror det är viktigt att man inte fastnar på enskilda punkter utan att man ser till helheten, hur kan jag skapa en ändring i min livsstil? Exempelvis att välja att ej ha någon bil och istället välja kommunaltrafiken som transportmedel, sluta äta kött, konsumera mindre nyproducerade produkter, välja mer vintage, skapa ett initiativ där man åker ut med några vänner och plockar plast på stränder och i natur på helgerna, skänka till organisationer man brinner för, det finns så otroligt mycket man kan göra och det här inlägget handlar mer om det, att vi alla kan skapa en förändring i vårat sätt att leva och att det är dags att sluta ge pekpinnar åt folk utan istället uppmuntra och inspirerar andra till att skapa en förändring till det bättre. Många bäckar små.. Kram!

   Reply
 9. Allie says:

  Hej Malin, vilket fantastiskt bra inlägg! Vill börja med att säga att du är otroligt inspirerande, känns så genuin och är en frisk fläkt i influencer-världen och allt vad den innebär i dag med mängder reklam och förespråkande av fast fashion.

  När jag såg kommentarerna ovan med all kritik kring ditt resande kunde jag inte låta bli att skriva. Jag är en snart färdigutbildad civilingenjör inom logistik och vill påpeka att flygresor endast står för 3% av hela världens koldioxidutsläpp och att den största miljöboven är industrier, inklusive klädindustrin, som bara den står för mer utsläpp än vad flyg och sjöfart gör tillsammans! De som tycker att resande är värre än att shoppa billiga trendplagg som bara används en säsong borde definitivt läsa på lite mer innan de gör uttalanden. Ville bara påpeka detta och att det vore tråkigt om du slutade med sociala medier, då det behövs fler influencers som du! Kram!

  Reply
  1. Matilda says:

   Det handlar väl inte om att ställa två saker mot varandra? Bara för att klädindustrin är “värre”, som du skriver betyder det ju inte att det inte hjälper att dra ner på flygresor.
   Min poäng är vad man nu än har flr intresse så kan man hitta sätt att rättfärdiga att fortsätta med det.

   Den som köper billiga plagg säger ex. att den vill unna sig det för att hen är vegan, aldrig reser, använder solceller för sin uppvärmning, åker bara kommunalt etc för att rättfärdiga och Mogi gör det på sitt sätt.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.