Out in the slopes

Photographer: Mon amour

OUT IN THE SLOPES. I absolutely love the feeling of coming out in the slopes again after months of not being able to ski! I started to ski at the age of 3 years old and I always looked forward to going to the alps with the family each winter holiday. The last time Johan and I skied was in Courchevel earlier this year in March so I was so happy to come back to Åre for some quality time in the slopes. Our first session in the slope for the season was quite dramatic unfortunately, we decided to go up on the highest spot on the mountain. What we are greeted by at the top is extreme winds so I thought that this is not going to work, I’m going to fly away any second! We had as plan to take the red slope down as this was the first ride for the season but we soon find out that the red slope is closed due to poor conditions so we only have the black slope left which doesn’t make me too excited as I really don’t want to break a leg on new years eve. We start to ski and everything goes well, the first part of the slope is red, then we come to the black part and I freeze, it’s a huge steep and all I see is ice, ice and more ice, there is no snow in the slope, it has all flown away by the intense winds! My heart stops and I can’t move, I could feel that if I went down that black icy slope I would break at least a couple of bones. I decide to take off my skis and Johan rides down with them and I have to slide down the black slope on my back. I was such an unpleasant feeling and the speed I got by going down this icy slope was crazy. Luckily I saw a pile of snow at the end of the slope that I aimed at and luckily this little pile of snow made it possible for me to slow down to then walk down the last bit. Johan greets me by the end of the slope when I come shaking and with tears all over my cheeks, he offers he a hot chocolate which makes it feel a littler bit better. I truly made the most intense start to the new ski season and I will never start a season in a black slope again. I have one rule when it comes to skiing, I only ski in slopes with snow in which seems pretty fair right? But it’s not always that easy in Åre. Oh well, it can only go up from here was my conclusion from this day!

 

OUT IN THE SLOPES. Jag fullkomligt älskar känslan att komma ut i backen! Jag har åkt skidor sen jag var 3 år med familjen och att åka iväg till alperna under sportlovet var alltid en höjdpunkt jag såg fram emot! Senaste gången jag var ute i backen var i Courchevel i mars så jag har längtat som bara den hela året till denna stund! Min start på säsongen var dock något turbulent, vi började med att ta kabinbanan högst upp till toppen, det blåste så intensivt på toppen så jag trodde helt klart att jag skulle blåsa bort vilken sekund som helst. Jag hade som plan att ta den röda pisten ned för att värma upp, det var ju trots allt mitt första åk för säsongen. Det visar sig att den röda pisten är stängd pga för dåligt underlag så den enda backen som är öppen är den svarta. Jag ber till skidgudarna att jag varken ska 1) Blåsa bort eller 2) Rulla ned för en svart pist som en höbal. Allt börjar bra då början på backen är röd, det är förvånansvärt bra underlag och jag känner mig trygg i min åkning med undantag av några kraftiga vindar som tillfälligt rubbar en ur balans. Sedan kommer vi till det svarta stupet och det blockerar sig totalt för mig. Den starka vinden har blåst bort all snö från pisten så det enda denna svarta backe har kvar är ett stort blankt islager. Jag fullkomligt ser framför mig hur jag kommer flyga ned för denna pist om jag ens skulle försöka så jag tar av mig skidorna och sätter mig ned vid sidan av, jag ville verkligen inte bryta benet på nyårsafton. Det slutade med att Johan åkte ned med mina skidor och jag fick åka rutschkana ned för isen, en sjukt obehaglig känsla men det var helt underbart att komma ned på fast mark, jag åkte rakt in i en snödriva som fick stop på den sanslösa fart jag fått upp. Man kan säga att det blev ett rätt omtumlande första åk för mig denna säsong, men ibland kan det vara rätt skönt, ingen skiddag kunde ju bli lika hemsk som den! Jag har en gyllene regel när det kommer till skidåkning och det är att jag enbart åker i backar med snö, det känns ju rätt rimligt men i Åre är det verkligen inte alltid det. Johan tog emot mig nedanför backen när jag kom skakandes och med tårar rinnandes ned för kinderna och erbjöd mig direkt en hot cocoa som fick det hela att kännas lite bättre.

 

POC Helmet

POC Goggles

PEAK PERFORMANCE Supreme jacket

PEAK PERFORMANCE Gloves

PEAK PERFORMANCE Supreme pants5 thoughts on “Out in the slopes

 1. Ida says:

  Åh vilken mardröm! Jag har bara åkt skidor tre gånger, det var när jag var yngre. Blev tyvärr riktigt skrämd av en liknande situation när jag åkte sista gången och nu vet jag inte om jag vågar ge mig på det igen. Har jobbat med reseförsäkringar och då blir man också onödigt skrämd – man hanterar bara fall där någon skadat sig ordentligt i backen och behöver helikopter osv. Så illa går det ju sällan som tur är, men det är bra att hjälpen finns, ofta går det mycket snabbt och smidigt och betalas fullt ut av ens hemförsäkring om man är utomlands.

  I vilket fall är du riktigt stylish i backen!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej ida! Tack för din kommentar! Jag kan verkligen tänka mig det, speciellt när du jobbar med det du gör, jag hade också blivit lite nojig om man hela tiden matades med horror stories..! Dessa bilder togs faktiskt precis innan jag fastnade i den svarta pisten haha! Jag var så lyckligt ovetande när dessa bilder togs… Kram!

   Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du! Vad roligt att du gillar den, jag älskar the turn out, har jobbat på den i några veckor nu tillsammans med en otroligt talangfull tjej som jag kommer prata mer om snart! Kram!

   Reply
 2. Mary says:

  Fy vad dåligt!!! Jag blir skitarg >:/ Det borde stått att endast den svarta backen var öppen och den borde för den delen också vara stängd om det var isgata, alla har inte de vassaste skidorna som går att parera på is. Varenda gång jag har varit uppe i Åre så är det is! Åre är så härligt med stämningen, den trevliga byn med den gemytliga känslan, alla cafeer och restauranger, men jag har verkligen aldrig fått en bra skidupplevelse där. Senast jag var uppe, för ett år sen så hamnade jag i en liknande situation. Beställer alltid avancerade skidor men får alltid byta upp mig ändå efter provåket för att de tror aldrig att jag behöver så avancerade skidor som jag ber om. Dock så brukar alltid det bli riktigt bra när jag byter. Men inte denna gång. Jag fick ett par helt oslipade all-mountain-skidor som det stod Motorhead på. Fulaste skidorna jag sett men jag litade på uthyraren i skistar-båset, jag menar, Åre är ju faktiskt inte någon nybörjar-ort, så lite erfarenhet måste ju uthyrarna ha. Malin, dessa skidor var som att surfa med en bräda på vatten. Det gick inte att svänga med dem! Den paniken i en isig backe! Vet precis vad du menar, även om jag är hyfsat avancerad åker jag aldrig ens svarta pister i Sverige då det oftast är isiga partier, denna var en röd backe. Jag tog mig med nöd och näppe ner, det tog 1 h, sen gled jag gråtandes in på puben vid backens slut och tröstade mig med en varm choklad. Dock så skulle jag gått raka vägen in på uthyrningen och begärt pengarna tillbaka, kände mig alldeles för svag i det tillfället 😉 Long story kanske, men jag förstår precis hur du kände!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.