Open journal part 1: Reklam i sociala medier

 

REKLAM I SOCIALA MEDIER. Jag tänkte att vi skulle prata om reklam i bloggar i det första inlägget i den nya kategorin ‘Open journal‘. Inlägget som födde denna nya kategori var inlägget som jag skrev för några veckor sedan kring att sociala medier är vår nutida samhällssjukdom, jag vill tacka er åter igen för er feedback på inlägget, det är alltid lika roligt när ni lämnar en kommentar, jag har full förståelse att efter 10 års bloggande så får man mer tysta läsare, men jag vill iaf säga att jag tycker att det är super kul när ni skriver en rad eller två. Min tanke bakom denna nya kategori är lite att ha en plattform att kunna ventilera olika frågor/känslor/tankar, det kommer vara gott och blandat och ni läsare kommer kunna styra mycket över innehållet i denna kategori så tveka inte att lämna en kommentar kring ett ämne/fråga som ni skulle vilja att jag pratar om.

När jag satt och funderade på vad jag skulle ta upp som första inlägg i denna kategori, page 1 av the open journal så kändes det rätt självklart, reklam i sociala medier, då det är ett så diskuterat ämne i bloggvärlden, eller inte bara bloggvärlden längre utan det är lika aktuellt i alla olika sociala kanaler. Jag tänkte gå igenom detta, punktvis här nedan och ge min åsikt om saken, samt hur jag jobbar samt andra reflektioner kring ämnet!

 

– AFFILIATE. Jag jobbar inte med affiliate nätverk, trots att man kan tjäna mycket pengar på detta sätt, jag tycker det blir alldeles för pushigt och påstridigt säljigt i inläggen när det ska vara adlinks överallt och olika rabattkoder som ges ut till höger och vänster. Jag vill inte uppmana till konsumtion på det sättet utan jag vill att A Fashionista’s Guide är en sida där man finner inspiration men där man inte pushas till konsumtion. Det får man bestämma själv som läsare och då spelar det absolut ingen roll för min del om ni klickar vidare på en länk från min blogg eller köper produkten via en fysisk butik, jag tjänar inte en kr på det oavsett.

 

– REDAKTIONELLT SAMARBETE. Jag jobbar mest med redaktionella samarbeten då jag tycker det är kreativt absolut roligast då jag gör allt från pitchen till att lägga fram briefen till ett företag som jag tycker skulle vara en bra fit för AFG. När jag gör betalda uppdrag så nämner jag att det är just ett samarbete i både text samt att jag skriver ‘Note: This is a collaboration with company X’ så att ni läsare vet att detta är ett redaktionellt samarbete.

 

– AMBASSADÖRSKAP. Detta kan betyda två olika saker, så här är det extra viktigt att man beskriver vilken form av ambassadörskap det gäller. Om jag exempelvis skriver ett långt kontrakt med ett företag på flera månader så ingår jag i ett ambassadörskap med dom. Ni kan tänka er ett redaktionellt samarbete fast gånger 10, man blir mer utav en förespråkare utav ett varumärke. När man ingår i ett ambassadörskaps-kontrakt så gäller även samma markering som på de redaktionella samarbetena så här är det även viktigt att det står markerat att det är ett samarbete. Det finns även en annan form av ambasadörskap, där man inte får betalt utan det är mer att man har hittat en bra matching med ett varumärke där jag exempelvis älskar ett företag, jag använder deras produkter och älskar dom, får inget betalt för att skriva om det, företaget hör av sig och erbjuder sig att man exempelvis varje säsong väljer ut produkter från varumärket som man gillar, man skulle kunna beskriva det som lyckade pressutskick, istället för att ett företag bara skickar pressutskick på måfå och hoppas på det bästa så är det genomtänkt och gynnar båda parter.

 

– INSTAGRAM. Här jobbar jag på samma sätt som jag gör med redaktionella samarbeten. Har jag ett betalanda uppdrag så står det att det är ett samarbete med företag X samt att det är markerat med antingen #ad eller #collaboration. Det skulle även fungera att skriva #sponsored men då tycker jag det blir lite luddigare. För mig är #sponsored att jag exempelvis har fått välja ut en produkt av ett företag som jag sedan visar upp för att jag genuint gillar produkten, då är det i mina ögon #sponsored då de sponsrade med en specifik produkt. Jag tycker fortfarande instagram fronten är lite luddig men jag märker alltid ut när det är betalande uppdrag = reklam.

 

– PRESSRESOR. Jag har blivit erbjuden att åka på olika pressresor de senaste åren men jag har tackat nej till varenda förutom Dublin resan jag gjorde tillsammans med Conrad då det är ett varumärke jag gillar. Alla destinationer jag åker till, alla caféer, restauranger, hotell väljer jag ut noga själv och gillar inte pressresor på det sättet att du blir satt i situationer där du mer eller mindre tvingas skriva om saker som du inte valt ut själv, det gillar jag inte. För mig är det viktigt att alla platser jag tipsar om ska vara creme de la creme och det kan jag inte garantera när det är en pressresa. För mig är det även självklart att blir jag bjuden på en pressresa så kommer det vara markerat i varenda inlägg som jag skapar kring pressresan. Då jag har blivit erbjuden att åka på olika pressresor där andra bloggare varit medbjudna så har jag även sett i efterhand hur de inte markerat ut något utan i deras sociala kanaler så ser det ut som dom bara av en slump åkt iväg till den destinationen och det tycker jag är riktigt dåligt gjort då en pressresa görs enbart i reklamdrivande syfte för en destination. Här inne på AFG kan ni känna er säkra på att om det är en pressresa jag är på så kommer det vara markerat i inläggen, likaså på instagram, där skriver jag ut i texten att jag är iväg på en pressresa samt så markerar jag det med #presstrip.

 

Jag har en fråga till er läsare, hur ställer ni er till den smygreklamen ni utsätts för i tidningar? Då jag jobbat med digital PR i 10 år nu så har man fått en rätt gedigen inblick i hur tidningar fungerar. Visste ni bland annat att de modereportage ni läser i tidningar större delen av tiden är köpta av en annonsör som vill få ut en produkt? Såhär kan ett scenario se ut: En annonsör kommer till en tidning och säger ‘Vi är villiga att lägga 400 000 kr i annonsering de kommande månaderna, i det paketet vill vi även att ni tar med utvalda produkter från oss i era produktsidor, vi vill även att ni får med vissa av våra produkter i ert kommande modereportage’. Detta är inget som markeras som reklam i tidningen utan det enda ni ser är annonserna, men ni får ingen markering kring att produktsidorna är fulla av smygreklam samt att modereportagen är fulla av smygreklam. Exempelvis, tror ni att det är en slump att ‘Företag X’ gör den bästa höstkappan när de lagt flera miljoner i annonsering? No. Jag ser även hur tidningar skriver om pressresor utan att skriva att det är en pressresa de varit på utan det blir ett ‘reportage’. Ett annat praktexempel som jag kan berätta är när jag blev inbjuden på en spaupplevelse på ‘Spa X’, jag tackade nej till denna spaupplevelse och några veckor sedan så läser jag i en tidning av en slump om ‘Stockholms bästa spa’ och det var samma spa som hade bjudit in till pressupplevelsen.. Ja ni förstår.

 

Varför jag tar upp detta är då jag tycker det är fel att vi bloggare får så sanslöst mycket skit för ‘smygreklam’ när vi iaf försöker vårt bästa med att markera ut våra samarbeten när tidningarna kommer undan med deras smygreklam och dom visar inte framsteg på den fronten. Det tycker jag känns fel. Jag kan absolut hålla med om att sociala medier har varit väldigt luddigt i flera års tid när det kommer till korrekt reklammarkering, men vi försöker ta det åt rätt håll så gott vi kan. Jag kan säga med handen på mitt hjärta att ni läsare får mer ärlighet genom att läsa professionella bloggar än att läsa tidningar. I tidningar så överröses ni med smygreklam. Johan fick senast för någon vecka sedan ett mejl där en tidning frågade om Hatt et Söner skulle vilja vara med i deras champagnereportage för nyår, vad var haken undrar ni nu? Jo, tidningen ville att dom skulle betala för att vara med i reportaget där tidningen skulle ‘Tipsa om de bästa champagnerna’. Johan tackade nej till detta då detta går emot deras etik. Men detta är ett rätt bra exempel på hur tidningar jobbar, tror ni att de kommer reklammarkera detta champagnereportage? Jag kan säga till 99,9% att nej, det kommer inte stå någonstans att champagnerna som är med har betalat för att synas. Jag skulle kunna prata om detta i en smärre evighet!

 

Men let me know your thoughts in the comments! Hur ställer ni er till den smygreklamen ni utsätts för i tidningar i jämförelse med reklamen ni får markerad hos de bloggare ni följer?

 

 

20 thoughts on “Open journal part 1: Reklam i sociala medier

 1. Erika Lilja. says:

  Älskar denna nya kategori, så bra ämnen som du tar upp, gillade verkligen det första inlägget som du skrev här om veckan! 🙂

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Tack fina du! Vad kul att du gillar den nya kategorin! Det är bara att lämna feedback på ämnen du vill att jag ska ta upp i kommande inlägg om du vill! Kram!

   Reply
 2. Frida says:

  Väldigt bra skrivet Malin! Gillar skarpt denna kategori! Kramkalas

  Reply
  1. Frida says:

   Vill också tillägga att det skulle vara intressant om du skrev om prestationer, för det känns så aktuellt. Jag har kommit till en punkt med flera jobb, engagemang och universitetsstudier samtidigt insett att jag kanske snart inte orkar längre, att vissa dagar är en kamp att ens koka kaffe. Hur tänker du kring att ha höga mål, krav och vilja prestera? Och hur tror du att bloggares inverkan har på oss med bilder på det “perfekta livet” med marmorbord, bostadsrätter med högt i tak och snygg karriär? Snälla säg att jag inte är ensam om att må dåligt över det här?

   Kram igen, du är fin Malin

   Reply
   1. AFashionistasGuide says:

    Svar på din andra kommentar: Jag håller med dig till 100%, det var lite dom känslorna som jag hade inom mig när jag skrev inlägget om att sociala medier är vår nutida samhällssjukdom. Jag tror att det absolut viktigaste är att ha en balans i livet, när man är överbelastad på något plan i livet så är det väldigt lätt att man rubbas och sätts ur balans. Jag sätter en sådan hög press på mig själv att alltid leverera i mitt jobb att jag varit väldigt nära att kasta in handduken och sadla om för att det är så påfrestande. Men jag älskar mitt jobb och jag vill fortsätta hålla på med det jag gör och utveckla det så då bestämde jag mig för att jobba hårdare för att hitta en sund balans i livet.

    Det är bland annat därför det kan gå flera dagar i sträck utan att jag uppdaterar bloggen, det hade jag aldrig tillåtit för några år sedan men nu respekterar jag min egen hälsa först och jobbet efter. Har jag jobbat och rest intensivt i flera veckor så måste min kropp få återhämta sig och ladda upp med ny energi. Jag jobbar fortfarande även fast jag inte uppdaterar bloggen men jag lägger då tid på andra sysslor i mitt företag, exempelvis mycket backoffice arbete, redigerar bilder, planerar nya projekt och kampanjer. Jag har inte bara 1 jobb utan jag har ca 4-5 olika jobb, allt från att sälja in kampanjer, planera projekt och resor, fotograf, redigerare, community manager, det är många olika roller som jag måste fylla på en daglig basis och ibland känner jag precis som du att jag orkar inte, jag behöver bara några dagar där jag är hemma, träffar inga vänner, jobbar på sparlåga och umgås med Johan, dricker te och bara myser, det är dom dagarna som ger mig kraften att kunna ladda om och sedan ge mig ut på resande fot i 2-3 veckor innan jag kommer hem igen.

    Men jag lovar att prata mer om denna fråga, jag tycker den är väldigt intressant och skulle kunna prata hur länge som helst om den! Stor kram till dig!

    PS. Glöm inte bort att värdera din hälsa först, ta en helg enbart för dig, inget jobb, inte träffa vänner eller vara social på annat sätt, gör BARA saker du älskar. För mig är sådana dagar guld värda och det är sådana dagar som får mig att kunna ladda om och köra vidare!

    Reply
     1. AFashionistasGuide says:

      Det var det lilla! Känns alltid kul att kunna ge lite råd, så gott man kan, är inget proffs men lite livserfarenhet har man! <3

  2. AFashionistasGuide says:

   Hej Frida! Tack fina du, det gör mig super glad att höra att du gillar den! Kram!

   Reply
 3. Theodora says:

  Älskar att du vågar ta upp detta ämne! Mycket bra skrivet. Ser fram emot att få följa dina uppdateringar i denna kategori.

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Theodora! Tack för din kommentar och vilket vackert namn du har! Vad kul att du gillar kategorin! Det är bara att säga till om det är något specifikt ämne du vill att jag ska ta upp! Kram!

   Reply
 4. Amanda H. says:

  Super bra inlägg! Tycker fler bloggare borde ta efter dig och visa hur de jobbar med reklam! Är trött på att läsa om alla sponsrade resor som de aldrig någonsin berättar är sponsrade av ett företag eller en turistbyrå! Keep up the great work!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Amanda! Tack för din respons, kul att du gillade inlägget! Jag förstår inte heller varför de inte bara berättar att de är iväg på en pressresa eller att ett specifikt företag har betalt för hela resan. Läsarna är ju inte dumma, ni ser ju igenom det! Det blir ju nästan lite komiskt när 3-4 bloggare bara av en slump råkar befinna sig på samma destination samtidigt. Jag fattar inte varför de är så rädda att markera ut att det är en pressresa/sponsrad resa av ett företag. Stor kram till dig!

   Reply
 5. Ylva says:

  Bra och informativt inlägg med en personlig touch! Jag måste säga att jag ibland känt mig osäker på hur du hanterar reklam-frågan, och att det framstått som lite luddigt. Jag menar, alla som läser denna blogg har ju inte koll på vad affiliate”/ ambassadör/ samarbete betyder i detta sammanhang. Det man som läsare är intresserad av att känna till är ju om du fått ersättning för det innehåll du presenterar – sedan är det upp till läsaren att avgöra om du ändå presenterar detta innehåll med trovärdighet eller inte. Men, detta inlägg klargör fantastiskt bra hur du ser på och arbetar efter detta.

  Ett förslag: Du skulle ta delar av denna text och lägga in under en egen rubrik i din meny, som typ: “policy för samarbeten”. Det skulle verkligen göra dig till ett föredöme i branschen!

  Återigen – bra inlägg. Ha en bra dag!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Ylva! Det glädjer mig att höra att du känner att det klarnade lite efter att ha läst detta inlägg, så du vet hur jag jobbar med reklam i mina sociala kanaler! Jag förstår dig helt att det är ju inte helt lätt som läsare att veta! Jag tycker din idé kring att ha en specifik sektion i menyn som berör just samarbeten och reklam i bloggen är kanon, det ska jag se till att lösa! Kram!

   Reply
 6. Josephine says:

  Bra inlägg och kul med denna nya kategori tycker jag. Ärligt talat så kan jag inte förstå den kritik som många bloggare får, själv har jag betydligt större förtroende för bloggare än för tidningar m.m. Bör tilläggas att det gäller de bloggar som jag läst länge och har “lärt känna”. Varför skulle du som bloggat länge och byggt upp en stabil relation till dina läsare förstöra det genom att fuska och smyga med reklam? It makes no sense… Problemet är att folk inte kan något om källkritik, de sväljer allt som kommer från stora, etablerade företag/tidningar/whatever men tvivlar på nya och mindre kända aktörer utan att ifrågasätta vem som har mest att förlora på att fuska.
  Du gör ett bra jobb, keep it up!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Josephine! Tack för din kommentar och det gör mig glad att höra att du gillar den nya kategorin! Det är bara att lämna en kommentar på bloggen om det är något speciellt du vill jag ska ta upp i kategorin, jag vill att ni läsare ska kunna vara med och påverka så mycket som möjligt! Det har varit frustrerande som bloggare när man hela tiden jobbar hårt på att göra reklammarkering så tydligt som möjligt men endå så svartmålar media bloggare, jag kan hålla med media till en viss del då väldigt många bloggare inte reklammarkerar deras inlägg korrekt men det känns inte helt rätt att helt och hållet lämna ute tidningar ur diskussionen då tidningar sysslar med absolut mest smygreklam av alla medier. Den dialogen måste hållas men ack nej, inte skulle medierna erkänna något sådant… :-/ Stor kram till dig!

   Reply
 7. Henriette says:

  Bra skrivet! Uppskattar att du tar upp denna infallsvinkel som man kanske inte själv reflekterar över så ofta.

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Henriette! Tack för din kommentar! Kul att du uppskattade inlägget samt att det kanske gav dig lite nya perspektiv inom området! Kram!

   Reply
 8. Hanna says:

  Helt rätt! En helt annan sak: här kommer förslag på önskeinlägg ?? jag reser ganska mycket, men är världssämst på att packa…Hade varit så intressant att ta del av dina tips till olika destinationer (och längder på resor). Särkskilt weekends är supersvårt att packa till, vill ju vara snygg, bekväm OCH ha plats för shopping hehe. Tack för en toppenblogg!

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Hanna! Tack för din fina kommentar samt feedback! Det ska jag absolut hålla i åtanke för ett kommande inlägg, det är ju faktiskt något jag inte skrivit om tidigare! Stor kram till dig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.