Open journal part 5: Välgörenhet & Julen

 

OPEN JOURNAL PART 5: VÄLGÖRENHET & JULEN. Hoppas ni alla hade en underbar Julafton! Jag och Johan kom hem från alperna den 23 december, vi har varit och åkt skidor i Zermatt den senaste veckan, senaste gången jag var i Zermatt var 2004 så det kändes kul att vara tillbaka, åkningen i Zermatt är helt underbar! Då Zermatt ligger i anslutning till den Italienska gränsen och Cervinia så kan man åka över till systemet i Cervinia och åka vilket vi gjorde en dag. Mer om detta när jag börjar publicera inläggen från Zermatt!

Vårt plan var försenat från Geneve och jag är så tacksam över att vi bokade in oss på planet den 23 december och inte morgonplanet den 24 december som vi funderade på att boka då vi hade kunnat få en extra skiddag. Det var så mycket folk som skulle resa den 23 vilket jag och Johan inte riktigt tänkt på, flygplatsen var fullkomligt knökad. Vårt plan blev ca 4 timmar försenat, vi skulle landat på Bromma flygplats vilket är smidigast för oss då mina föräldrar bor i Bromma men vi blev ombokad till ett plan som landade på Arlanda, vi kom hem 02.00, trötta, utan baggage, men ack så glada att vi hann hem till Julafton!

Sen snart 10 år tillbaka så skänker vi i familjen pengar till olika välgörenheter under julen. Varje år så väljer vi ut 2-3 organisationer som vi ger till och vi ger max 1-2 paket till varandra, vissa år har vi hållt det helt julklappsfritt men det är kul att ge paket, jag älskar hela processen att välja ut en present, välja inslagningspapper och göra paketen fina och personliga! Denna jul så firade Johan med oss i Bromma, vi hade en underbart mysig jul med familjen, syster Jinkadoley och Miss Waffelz, vi åt härlig julmat, mammas underbara lussebullar och pappas fantastiska pepparkakor, drack te, öppnade julklappar och pratade om det kommande året!

Jag tycker julen har blivit en extrem konsumtionsshow på senare år och folk belånar sig på krediter för att överkonsumera, istället för att ta ett steg tillbaka och fokusera på gemenskap och kärlek som julen handlar om, äta gott, umgås, ge någon present i den mån man kan, men viktigast av allt, att hjälpa andra! I vår familj så har vi alltid skänkt till Läkare utan gränser, WWF samt Barncancerfonden. Jag tycker det är en väldig trevlig tradition som vi haft nu i 10 års tid och det är en tradition jag tycker fler familjer borde anamma i den mån de kan. Att man tillsammans som familj sätter sig ned varje år, alla bidrar med olika välgörenhetsorganisationer som de brinner för, så väljer man ut några olika som man skänker till, det är en trevlig tradition. Vissa år skänker vi till nya organisationer men vi har några som vi alltid skänker till, år ut och år in.

Detta är helt klart en tradition som jag vill föra över till Johans och mina barn i framtiden, absolut så ska det alltid finnas några julklappar under granen varje år, det är roligtt med paket, men det ska inte vara något överdåd utan inom rimliga ramar. Tillsammans ska vi även från tidig ålder sitta tillsammans med barnen och välja ut välgörenhetsorganisationer som vi skänker till. Det tror jag ger ett nyttigt perspektiv till barnen hur man aldrig ska ta det för givet att vara född i ett i-land som Sverige, det är bara ren slump och det ska man aldrig glömma.

Jag slås titt som tätt av just det, faktumet att vara född i ett i-land, att ha haft en sådan fantastisk barndom, att ha haft rätten till utbildning, friheten, jämställdheten, rätten att kunna få jobba som kvinna, bara en sådan sak, det många av oss i västvärlden tar för givet. Medan kvinnor i Afghanistan inte får lämna deras hem obevakade av en man. Det är en sådan otrolig skev värld vi lever i, för mig så är det just välgörenhet det sättet man kan bidra genom som en liten individ på denna planet till att förhoppningsvis det sakta men säkert blir en bättre jord vi lever på tillsammans.

 

Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Det tycker jag är vackra ord som jag tycker kan avsluta detta inlägg! Hoppas ni alla får en god fortsättning så syns vi här på bloggen snart igen!  (By the way, hur underbar är inte granen utanför vårt hotell i Zermatt? Absolut älskar dekorationerna!)

Kram!

/Malin

6 thoughts on “Open journal part 5: Välgörenhet & Julen

 1. Olivia says:

  God Jul till er och tack för en underbar blogg! Har följt dig i över 7 års tid nu! 🙂

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Olivia! Tack för din kommentar och god fortsättning till dig! Vad kul att du hängt med så länge på bloggen, det glädjer mig att höra! Kram!

   Reply
 2. Silje says:

  Nydelig juletre! Og så fantastisk fin tradisjon med å gi penger til veldedighet. Dette er en god idé å ta med seg til neste år. Det skal jeg gjøre sammen med mine barn! Riktig god jul, og gleder meg til flere fine “reisebrev” i 2017. Hilsen fast leser fra Norge ?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Silje! Tack för din kommentar! Vad roligt att du tog inspiration från inlägget och att det kanske blir en tradition som du implementerar i din familj nästa år, det hade känts otroligt kul, att det skapas en positiv effekt av inlägget! Stor kram till dig!

   Reply
 3. Titti says:

  Det gör vi jämt. Försöker lära barnen att man måste dela med sig. Även om man själv inte lever i överflöd. Vi sätter oss vid datorn., de väljer leksaker, nötcreme och vaccin i gåvoshopen. Vi packar varm choklad och mackor och delar ut till de som tigger utanför vår lokala matbutik när det är kallt osv. Vi skickar paket med hoppets stjärna. Vi är med i Giving People på Facebook och åker med matkassar och födelsedagspresenter. Alla måste hjälpa till så gott de kan. Tycker dock se att de som har mest hjälper till minst. Att det är som besvärligt att se de här människorna. Att det är enkelt att skicka en summa pengar men inte se tiggaren i ögonen och fråga hur mår du?

  Reply
  1. AFashionistasGuide says:

   Hej Titti! Det tycker jag låter kanon! Jag minns själv tiggaren som satt utanför ICA Karlaplan, han brukade jag och Johan prata med, vi gav honom mat/pengar och gick alltid till honom med kläder om det var plagg som vi tänkt skänka till Myrorna/Stadsmissionen etc. Precis som du säger, det är jätteviktigt att ha en dialog med människorna, inte blunda! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.