Open journal part 12: Ett personligt inlägg.

3 April, 2018

 

OPEN JOURNAL PART 12: Ett personligt inlägg. Idag så lyssnade jag på Peg Parneviks podd där hon berättade om hennes ätstörning och jag berördes på djupet av  hennes story. Jag tycker det först och främst är fantastiskt starkt utav hennes att komma ut och prata om hennes ätstörning samt att jag tycker det är otroligt viktigt att man pratar om den psykiska stressen som påverkar en när man jobbar inom sociala medier. Det är väldigt sällan som jag hittar en podd som jag känner att jag kan relatera till men det var något med Peg’s poddavsnitt som fick mig att verkligen känna hennes smärta samt hennes resa genom detta på djupet.

Min blogg fick sitt stora mediagenomslag hösten 2009, jag hade redan bloggat i över 2 års tid och byggt upp en stark läsarkrets men efter att jag lanserat min youtubekanal 2008 så erhöll jag en enorm uppmärksamhet och syntes i tv, tidningar och radio runt om i Norden, jag var enbart 19 år gammal när detta genomslag skedde och givetvis tyckte jag det var otroligt spännande och kul. Jag dansade live i TV4:as ‘Dansfeber’ och var med i en rad olika tv-program, blev intervjuad i radio av en rad Nordiska program och tidningar samt så fick jag mina första stora reklamuppdrag via bloggen, en webb-tv reklam för IKEA samt Sony Ericsson samt så blev jag framröstad till Årets Videobloggare under Veckorevyns Blog Awards, livet var verkligen on a roll hade man kunnat tro.

Ju mer framgång jag fick, desto mer pengar jag tjänade via bloggen, desto mer näthat kom in och när man enbart är 19 år så är det extremt svårt att hantera de känslor som uppstår via det grova näthat som finns på nätet. Jag minns att jag försökte att vända andra sidan till, inte bry mig om de personangrepp som kom in via bloggen och youtube på en daglig basis, jag försökte fokusera på allt det positiva.

Jag minns det så väl, när jag gick in på min youtubekanal och möttes utav hundratals kommentarer från anonyma människor som berättade de mest hemska saker de skulle vilja göra mot mig, det var grova hot som absolut skrämde mig men jag försökte att fokusera på det positiva och roliga och bortse från nättrollen. Men ju mer uppmärksamhet jag fick i media, ju mer jag figurerade i tv, radio och tidningar, desto mer påverkades mitt mående, något som jag inte märkte där och då. Den psykiska stressen började ta ut sin rätt på min kropp och min hormonbalans förändrades och jag började tappa i vikt, oavsett hur mycket jag åt så fastande inget på kroppen, jag var 177 cm lång och vägde 55 kilo men jag kunde inte ens se  hur smal jag var utan fokus var på att synas på events, göra så mycket tv och reklamuppdrag som möjligt och på det sättet fortsätta vara relevant, oavsett hur mycket min kropp samt mitt psyke sa emot.

Min räddning kom inte förens i december 2012 när jag träffade Johan. Jag hade tutat och kört på i flera års tid nu och den psykiska stressen bara ökade för varje dag som gick. Jag minns det så väl att det var först med Johan som jag tog 2 veckor ledigt från bloggen efter att ha bloggat varje dag i över 5 års tid. Vi isolerade oss tillsammans i Åre och bara umgicks och njöt utav nuet. Det var min relation med Johan som fick mig att totalt prioritera om när det kommer till bloggen. All den stress som jag tidigare känt att behöva vara med på varenda lanseringsevent, varenda event som man fick inbjudan till började försvinna när jag själv kom till den insikt att jag hellre spenderar den tiden med mina nära och kära istället för att mingla på ett event.

Jag får ofta frågorna: Varför är du inte på fler bloggevents? Varför är du inte mer känd? Det har den enkla anledningen att jag inte vill. I samband med att jag började träffa Johan så började jag tacka nej till de inbjudningar jag fick för att börja prioritera min hälsa. Få bort stressen och börja fokusera på det som ger mig balans i livet. Det är fortfarande många som jagar kändisskap men det är inget åtråvärt med det. Det absolut finaste och viktigaste vi har i livet är relationer och det bästa jag vet är att spendera privat tid med mina vänner, familj samt min partner, det får mig absolut lyckligast. Det är ovärderligt.

Under dessa 5 år så har jag äntligen lyckats gå upp några kilo i vikt efter att ha levt i flera års tid utan möjligheten att kunna lägga på mig ett endaste kilo. Summan utav kardemumman med detta inlägg är att näthat påverkar så mycket mer än vad man någonsin kan tro. Jag tror att många människor bakom anonyma skärmar inte förstår att de skriver en kommentar til en riktigt människa, någon som kommer läsa kommentaren, ta in den och tolka den som sedan kommer skapa smärta hos personen i fråga.  Jag vill hur som haver tacka Peg Parnevik för hennes mod att gå ut med hennes story i hennes podcast, jag kunde verkligen relatera och hoppas att hon hittar en balans i hennes liv där hon trivs och där inte de mörka tankarna från näthatet tar över! Mycket kärlek till er alla! <3


23 comments

Related posts

23 Comments

 • Reply Elsa 3 April, 2018 at 00:21

  Det glädjer mig att höra att du mår bättre 🙂

  • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 08:08

   Det är så viktigt att hitta en balans och jag är glad att jag fann den tillslut! Kram!

 • Reply Sofia 3 April, 2018 at 07:25

  Vilket ärligt och fint inlägg. Tack för att du delar med dig och visar att det finns ett val…alltid. Skönt att höra att du gjort ett klokt val som fick dig att må bra.

  • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 08:19

   Tack fina du, det värmer att höra! Det är så viktigt att man stannar upp och lyssnar på ens kropp. Jag har alltid älskat att blogga, den kreativa processen med fotografi och skrift tycker jag är otroligt kul men för mig var det otroligt viktigt att ta 1-2 steg tillbaka och börja tacka nej till saker som jag tidigare tackat ja till, just för att prioritera hälsan och jag är så glad att jag hittat en hälsosam balans nu! Precis som du säger, det är ett val som alla har istället för att bara tuta på och köra. Kram!

   • Reply Sofia 3 April, 2018 at 11:51

    Varma kramar till dig och tack för att du svarar. ?

    • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 21:29

     Det var det lilla! Kram!

 • Reply Ingrid 3 April, 2018 at 09:26

  Det är verkligen tråkigt att det finns individer som tycker sig ha rätten att förfölja och trakassera andra människor på sociala medier – eller till och med hänsynslöst orkestrera och profitera på näthat. För många i min generation – innan Facebook, Twitter och Instagram ens fanns – var det en ögonöppnare när kronprinsessan Victoria berättade om sina ätstörningar på 90-talet. Förhoppningsvis kan Peg Parnevik, du och många andra fina människor spela en liknande roll för dagens ungdomar och i någon del befria dem från sociala stigman i detta ämne. Tack för en bra blogg.

  • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 14:26

   Det är verkligen helt absurt, de verkar gå igång på hat och att skada människor. De skapar en otrolig psykisk stress hos personerna de attackerar och det är inte ok, det måste få konsekvenser! Allt från nätmobbning till att sprida förtal om människor. Jag hoppas innerligt att polisen kommer utveckla en digital enhet som enbart kommer jobba med att ta fast nättrollen samt sätta dit skvallerbloggarna som härjar fritt i dagsläget. Det är inte ok att normalisera nätmobbning.

 • Reply Pauline 3 April, 2018 at 13:36

  Fint av dig att dela med dig och vad skönt att du mår bättre! 🙂

  • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 14:23

   Jag blev så berörd utav Pegs avsnitt så jag kände mig verkligen manad till att berätta. Nätmobbning är aldrig någonsin ok, det medför så mycket psykisk stress, nättrollen verkar inte förstå eller bry sig om den skada de skapar, eller så är det just att skada människor som dom vill göra vilket är sorgligt i sig.

 • Reply Stina 3 April, 2018 at 14:10

  Kul med personligt inlägg, glad för din skull att du mår bra idag:)

  • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 14:20

   Tack fina du! Det känns skönt att ha hittat en balans som fungerar så kroppen mår bra! Kram!

 • Reply Isabelle 3 April, 2018 at 14:32

  Vad roligt att se dig på Carolas instagramstory! 🙂

  • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 21:29

   Vad kul! Kram!

  • Reply Hannah 3 April, 2018 at 22:11

   Såg dig också precis på Carolas instagram, vad gör ni i Italien tillsammans?

 • Reply Lilly 3 April, 2018 at 18:02

  Viktigt att våga berätta om sina svagheter! Stärker andra!

  • Reply AFashionistasGuide 3 April, 2018 at 21:28

   Verkligen!

 • Reply Sanne 4 April, 2018 at 12:42

  Vilken fin bild som Carola la upp på dig på hennes instagram, älskar kappan du har på dig, var kommer den från? 🙂

 • Reply Sandra 5 April, 2018 at 03:11

  Det är alltid intressant och självklart tragiskt att läsa om näthat som relaterar till vikt. Oavsett om man är större eller mindre så är det alltid någon som klagar. Absurt faktiskt.
  Skönt att du har fått ett sunt perspektiv på det hela och tack för att du delade med dig.

  • Reply AFashionistasGuide 5 April, 2018 at 09:03

   Det var det lilla! Känns viktigt att dela med sig utav ens story! Håller helt med dig, nättroll tar sig verkligen friheter, de tycker alltid att deras ord är sanning och de tycker att bloggare samt andra offentliga profiler de attackerar kan inte klaga då man valt att ha en blogg. De dom inte verkar förstå är att det aldrig någonsin är ok med nätmobbning. Men det viktigaste man måste komma ihåg är att nättroll är trasiga människor som inte mår bra, ingen lycklig eller välmående människa skulle någonsin hålla på som nättroll gör. Den energi som de lägger ned på att hata på vissa människor hade de kunnat lägga på att utveckla deras egna liv. Kram!

 • Reply O 5 April, 2018 at 08:21

  Fyfan för nättroll, riktigt sorgliga jävla människor! Men karma is a bitch, den hemska energi de sänder ut kommer de även få tillbaka.

  • Reply AFashionistasGuide 5 April, 2018 at 09:13

   Verkligen! Det hatet och negativiteten som de skickar ut kommer de även få tillbaka i sina liv.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.